Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Rudkhan in de wolken

Iran


Verborgen in de bossen van noordelijke provincie Gilan ligt Qal'eh Rudkhan, een middeleeuwse vesting uit de pre-islamitische tijd. Het kasteel ligt op twee bergtoppen en is te bereiken via een trap van 1024 treden, een pittige klim van ruim 3 km via een kronkelende route door het bos. Pas de laatste meters voor de top wordt toegangspoort van het kasteel zichtbaar.

Qal'eh Rudkhan is de oudste bakstenen vesting van Iran en is prachtig bewaard gebleven. Via een wandelpad kun je het complex van alle kanten bewonderen en dan zie je pas hoe enorm groot het is, de muren rond het kasteel zijn meer dan 1.5 km lang.

Wij bezoeken het kasteel de ochtend na een hele dag regen. De wolken hangen nog laag rond bergtoppen, wat wel voor een mysterieuze setting zorgt. Door de regen zijn de bemoste traptreden spekglad, over de afdaling doen we daarom net zolang als de klim naar boven.

Helemaal vervelend is de terugtocht overigens niet. Rudkan is een attractie voor Iraanse toeristen en zij hebben massaal hun kleedjes uitgerold langs de trap. Om de paar meter is er wel een familie die een praatje met je wil maken.