Ghom

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het zilveren heiligdom van Fatima Masumeh in Qom

Ghom,
Iran


Hier blinkt je dan eindelijk het heiligdom van Fatima Masumeh, de zus van de achtste imam Reza tegemoet.
Fatima was een van de afstammelingen van Mohammed die met kop en schouders boven de anderen uitstak door haar intelligentie en bescheiden aard. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden pelgrims het complex, dat 24 uur open is. De schrijn staat in deze ruimte achter een gordijn. De vrouwen bezoeken de schrijn bij de zilveren ingang, de mannen gaanvia een goudkleurige boog.mannen en vrouwen zien elkaar dus niet omdat de ruimte ook nog eens gescheiden is door een gordijn.
Alle dames dragen een zwarte chador, die alleen het gezicht laat zien. Zelfs kleine meisjes hebben al een hoofddoek op. Jongetjes mogen niet ouder dan 7 jaar zijn. Natuurlijk moeten de schoenen uit, die in een rek buiten geplaatst worden. Sommigen nemen de schoenen mee in een plastic zak.
De blauwe plukjes die je ziet, zijn plumeaus. Dames die deze plumeaus dragen waken over de goede zeden; ze houden in de gaten of je chador goed zit en of je wel bevoegd bent om het heiligdom binnen te gaan. Buitenlanders kunnen alleen onder leiding van zo'n dame de schrijn bezoeken.
Vrouwen hebben hier een blauwe plumeau, mannen een groene. Ja, ook mannen moeten soms gecorrigeerd worden..