Irak Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Irak: weer veilig te bereizen?

Gepubliceerd: 02 jan 2011
0

Veel mensen associëren Irak met oorlog en onrust. Toch is de situatie niet altijd en overal onstabiel. Koerdistan, in het noorden van Irak, is tegenwoordig veel rustiger en vormt daardoor een bijzondere bestemming voor de avontuurlijke reiziger.

Geïnformeerd op reis

Het beeld dat de media geven van een land kan vertekend zijn en een verkeerde indruk geven van de werkelijke situatie. Om deze reden is het belangrijk om van tevoren zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de regio. Blogs van reizigers, websites en nieuws uit de regio zijn goede indicatoren voor de veiligheid van het gebied.


Bezienswaardigheden

Het standaard visum dat door de Koerdische autoriteiten wordt verleend is tien dagen geldig. Het is dus zaak om een goed schema te maken van alle dingen die je wilt bezoeken.
Het stadje Lalish vormt het eindpunt van de pelgrimstocht naar het graf van Sjeik Adi, de stichter van het jezidisme. Deze geloofsovertuiging bevat onder andere christelijke, islamitische en zoroastische elementen en wordt door soennitische aanhangers verketterd als duivelscultus.
Een zeer indrukwekkende stad is Sulaymaniyah, waar zich tijdens het regime van Saddam Hussein het hoofdkwartier van de Iraakse geheime dienst (Amna Saraka) bevond. Hier werden duizenden Koerden gevangengehouden, gemarteld en vermoord. Tot op heden flankeren tanks de binnenplaats en zijn er nog kogelgaten zichtbaar in de muren.
Andere mooie plekken zijn de Gali Ali Beg kloof, met één van de hoogste watervallen in het Midden-Oosten, en Amedia, een stadje pal bovenop een berg.

Vriendelijke bevolking

Veel toeristen zul je in Irak niet tegenkomen. De lokale bevolking is gelukkig bereid om je te helpen met alles wat je nodig hebt. Als ze geen Engels spreken, lukt het wel met handen en voeten om duidelijk te maken wat je bedoelt.
De beste manier om je in Koerdistan te verplaatsen is met een gedeelde taxi omdat een georganiseerd bussysteem helaas ontbreekt. Ook bij de controleposten langs de grens doen zich geen problemen voor en word je vriendelijk behandeld door de Iraaks-Koerdische militairen.


De goed voorbereide reiziger zal geen spijt krijgen van zijn keuze om naar Irak af te reizen. De prachtige omgeving, vriendelijke mensen en de onbetaalbare ervaringen maken deze bestemming echt de moeite waard.

Foto waterval door: Catie & Linds.flickr.com
Hoofdbeeld door: Kurdistan Kurd.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Irak artikelen
Handige Tips
Door: Emily Gohres
De 30 grootste blunders die je kan maken op reis

30 nov 2015, Wat in Nederland de normaalste zaak van de wereld is, kan in een ander land juist onbeleefd overkomen. In het buitenland gelden andere tradities, manieren en regels die voor buitenstaanders niet altijd bekend zijn. Met de volgende tips voorkom je ...

0
Reisnieuws
Irak opent deur voor toeristen

02 apr 2009, Nu je met Iraqi Air weer rechtstreeks op Bagdad kunt vliegen, wordt het wellicht tijd Irak eens als vakantiebestemming te ontdekken. De eerste groep westerse toeristen sinds de val van het Saddam Hoessein in 2003 maakt momenteel een rondreis door ...

2
Reisnieuws
Iraqi Air weer welkom in EU

30 mrt 2009, Voor het eerst in negentien jaar kun je weer vanuit Bagdad naar Europa vliegen. Iraqi Airways hervatte dit weekend haar vluchten naar Europa met steun van Air France-KLM.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.