Tobameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tongging, Toba Anders.

Tobameer,
Indonesië


[b]Wie Tobameer zegt, zegt Samosir. Het eiland trekt, terecht, honderdduizenden toeristen per jaar. Maar Toba is meer, in deze tip ga ik het hebben over Tongging, een klein plaatsje in het uiterst noordelijke puntje van het meer.[/b]

Tongging trekt nauwelijks toeristen, de meeste bezoekers zijn bewoners van Medan die in de weekenden hier komen om de hitte en drukte van de stad te ontvluchten. De dorpelingen leven van de visvangst en, tegenwoordig vooral, van de viskweek. Overal zie je de vierkante constructies in het water liggen die hiervoor gebruikt worden. Een mooi grafisch en levendig beeld wat er om vraagt om gefotografeerd te worden. Jammer is wel dat de explosieve groei van deze kwekerijen het vroeger zo vruchtbare meer uitputten.

[img width=500 src=http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images15/c98f6/c98f6.jpg][/img]

Een andere bron van inkomsten vormt de teelt van groenten op de berghellingen, overal vind je kleine percelen met tomaten, uien, paprika's, knoflook en koffiebonen. De paden hiernaartoe vormen een paradijs voor de wandelaar, vooral 's ochtends als de optrekkende damp van het meer voor prachtig licht zorgt op de groene hellingen.

Her en der vind je graven, de bewoners begraven hun doden volgens oud gebruik op de berghellingen. Met hun hoofd naar het dorp, zodat ze de weg niet terug kunnen vinden naar hun oude huis, als ze opstaan in het dodenrijk.

[img width=500 src=http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images13/0b429/0b429.jpg][/img]

Een andere mooie wandeling is naar de Sipisopiso waterval, je volgt simpelweg het beekje wat door het dorp stroomt stroomopwaarts. Bij de 120 meter hoge waterval loopt dan een pad omhoog naar een prachtig uitzichtpunt, na nog een eindje klimmen staat dan een ijskoude Bintang al op je te wachten bij de cafeetjes op uitzichtpunt nummer twee. Vanaf hier neem je een becak of opelet terug naar het dorp.

[b]De stoffenliefhebber komt helemaal aan zijn of haar trekken in Silalahi, een klein half uur met de brommer vanaf Tongging op de westoever van Danau Toba. Hier worden op traditionele wijze Ulo's geweven en zijn prachtige lappen stof te koop. Net buiten het dorp vind je een gerestaureerd Batak paleis op de oever van het meer.[/b]

Tongging ligt zo'n 12 kilometer van Merek, een levendige plaats aan de hoofdweg van Medan naar Sidikalang. Bereikbaar per opelet vanaf Berastagi en/of Kabanjahe en dan met de becak de adembenemende afdaling naar het meer.

Wij hebben erg prettig verbleven in [url="http://romansinasi.com/bungalow/" target="_blank"][b]Roman Sinasi's Bungalows[/b][/url], daarnaast zijn er twee luxe hotels en wat goedkope guesthouses.

[b]Horas.[/b]