Tana Toraja

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tana Toraja begrafenisrituelen

Tana Toraja,
Indonesië


Wij zijn aanwezig bij een bijzondere begrafenis in Zuid-Sulawesi.

In Tana Toraja gelooft de bevolking dat zij de overledenen naar de andere wereld moeten helpen. Het is belangrijk om dit op correcte wijze te doen, anders roep je onheil over je familie af.
Het lichaam wordt tijdelijk in een tongkonan, traditioneel huisje, of zelfs thuis in een aparte kamer neergelegd. Met de officiële begrafenis wordt vaak jaren gewacht, tot de financiën helemaal rond zijn.

De Toraja geloven dat je bezittingen na de dood kunt meenemen. De doden worden begraven met hun waardevolle eigendommen. Dit leidde lang geleden tot veel grafplunderingen. Vandaar dat de Toraja hun voorouders nu al eeuwenlang te rusten leggen in grotten en uitgehouwen rotsen. Zij hangen een tautau voor de rots, een houten pop die de overledene voorstelt.
Tegenwoordig is de pop levensecht, een soort wassen beeld. De tautau wordt thuis bewaard, omdat deze vaak gestolen wordt. Wij sliepen 'bij de boer' en gebruikten de maaltijd onder toeziend oog van de tautaus van oma en een tante van de familie!

Hier zie je het begrafenisterrein. De huizen op de achtergrond zijn speciaal voor de begrafenis gebouwd en worden later afgebroken. Links lopen in het zwart geklede gasten naar de tongkonan van de familie. Wij worden ingedeeld in overdekte kamers waaruit we het gebeuren goed kunnen zien.
Er wordt een buffel rondgeleid, die later geslacht wordt. Hoe meer buffels, hoe rijker en belangrijker de overledene was. Verder liggen er varkens klaar die de gasten als cadeau meegebracht hebben. De varkens worden ook geslacht. Ons cadeau was trouwens een slof sigaretten.

Moet je dit gaan bekijken? Jazeker, je begrijpt dan veel meer van de cultuur en de leefwijze van de Toraja. Ze stellen het zeer op prijs als je komt; zo’n begrafenis is, hoe vreemd het ook klinkt, een feestelijke gebeurtenis. De begrafenis duurt meerdere dagen. Wij zijn tot en met de presentatie van de cadeaus gebleven en hebben het slachten van de varkens en buffels gelukkig niet gezien, dat gebeurt op een ander terrein.