Medan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Medan image

Een gemengd huwelijk bij de Bataks

Medan
Indonesië
Corriedewinter

Een gemengd huwelijk bij de Bataks

Een traditionele Batakbruiloft (deel 1)

Vandaag,18 oktober 2008 gaan wij op weg naar een Batakbruiloft (ja de koppensnellers)
Onze Nederlandse vriend trouwt met een meisje van Samosireiland in het Tobameer, maar de bruiloftsgasten uit Nederland en Samosir zijn naar Medan gekomen, omdat veel familileden in het buitenland werken.
De bussen komen tegelijkertijd aan bij de wat afgelegen feestzaal, omdat er varkens geslacht mogen worden. En dat is in een overwegend moslimland een teer punt.
Het hele dorp van Samosir is uitgenodigd, dus de bus zit propvol. En wij komen met twintig man uit onze airconditioned bus voor 50 personen rollen!
Het bruidspaar staat bij de ingang om iedereen een hand te geven en met hen op de foto te gaan. Allemaal stijf in het gelid, zo hoort het.
De bruid ziet er prachtig uit: jasmijn bloemen in het haar, kunstig gevlochten als een haarnetje. Ze is zwaar opgemaakt en lijkt nog het meest op een geisha. Onze vriend ziet er heel gewoontjes uit in een donker pak met stropdas.

Na de begroeting wordt het bruidspaar naar de bruidstronen op een podium geleid. Het traditionele orkest begint te spelen en de ceremonie kan beginnen.
Allereerst worden de geslachte varkens en karbouwkalveren verdeeld. In volgorde van belangrijkheid krijgt iedereen een groot of klein stuk. De vrouwen hebben een grote tas bij zich, waar ze het vlees in stoppen.
Dan wordt de maaltijd geserveerd: vlees met rijst en groenten, een echte Indische maaltijd dus.
Ondertussen gaat de ceremonie verder. De mannelijke familieleden dicussiëren met luide stem, nog versterkt door een microfoon, over de verdeling van de bruidsschat die onze vriend betaald heeft. Alweer in volgorde van belangrijkheid krijgen de familieleden een envelop met een bepaald bedrag. De dorpelingen krijgen een biljet van 1000 roepiah, ongeveer 7 cent. Ik weet niet precies hoeveel er betaald is, maar de verdeling duurt twee uur!
Er komt ijs, klaargemaakt door de tantes uit het dorp. We krijgen pelpinda’s en kleefrijst met suiker en kokos. Het wordt warmer en warmer..

Foto's

8c256.jpg
8c256.jpg
Corriedewinter
e8994.jpg
e8994.jpg
Corriedewinter
a9aad.jpg
a9aad.jpg
Corriedewinter