Kalimantan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kalimantan image

Met de klotok naar de Orang Oetans

Kalimantan
Indonesië
Donna

Met de klotok naar de Orang Oetans

Kalimantan, waar is dat? Wat moet je daar nou? Vragen die we regelmatig kregen toen we onze nieuwste vakantiebestemming vertelden. En eerlijk gezegd, wisten we zelf ook niet van tevoren dat Indonesisch Borneo Kalimantan heet...
Waarom Kalimantan? Op ons lijstje van apen die we heel graag wilden zien ontbraken nog de Orang Oetans. We waren al zo bevoorrecht om de berggorilla's en de chimpansees te mogen aanschouwen, een ervaring om nooit te vergeten! Nu nog de Orangs. Na het nodige speurwerk kwamen we tot de conclusie dat we de Orangs in Kalimantan in hun meest natuurlijke habitat en met hun meest natuurlijke gedrag konden bewonderen, iets dat voor ons heel belangrijk is. En bijkomend voordeel, Kalimantan is totaal niet toeristisch, dus geen toeristenstalletjes in Oranggebied!
De beste plek om de Orangs te zien is Tanjung Putin National Park, Zuid Kalimantan en daar kan je alleen per boot komen. Vanuit Nederland hebben we alles al geregeld en we verheugen ons op dit avontuur!
De boot die voor ons klaar ligt is een klotok, van oorsprong een vrachtboot en nu geschikt gemaakt voor tochten door het Tanjung Putin. Onze tocht duurt twee dagen en twee nachten en de bemanning bestaat uit de kapitein, de bootsjongen, de kok en onze gids. En dat allemaal voor ons tweeën!
Op het dek liggen twee matrassen, dat is onze slaapplaats. Er is een toilet, door te spoelen met rivierwater. Er is ook een soort van douche in het toilet, eveneens met rivierwater. We worden ontvangen met een uitgebreide lunch, veel te veel voor ons tweeën, maar heel erg lekker. Het is een uur of vier varen naar de eerste overnachtingsplek, waar we alweer een uitgebreid diner voorgeschoteld krijgen. Onderweg zien we neusapen buitelen in de bomen. Onze bedjes worden opgemaakt, d.w.z. er wordt een klamboe opgehangen en we genieten met een drankje van de geluiden van de jungle om ons heen. Zouden we wel kunnen slapen? Nee dus.... Wie kan er nu slapen met geluiden van gillende apen, krokodillen die met hun staart slaan in het water, allerlei insecten etc.? Wij niet! Dit was zo uniek, echt geweldig! En als het licht wordt volgt een kakofonie van vogelgeluiden, je ziet de zon opkomen en wat voel je je bevoorrecht, ook met het idee dat je vandaag de Orangs gaat zien!
We varen verder naar het eerste Orangcamp. We moeten een uurtje lopen door de jungle om bij de Orangs te komen en we worden niet teleurgesteld! We zien zeker een stuk of tien Orangs! Geweldig om deze dieren zo in de bomen te zien in hun natuurlijke habitat! Gelukkig zien we er ook een paar op de grond. Aandoenlijk om te zien hoe de moeders met hun jong omgaan en dat er ook duidelijk sprake is van een hiërarchie.
Eenmaal terug op de boot varen we door prachtige kreken verder naar Camp Leaky, het bekendste en oudste Orangcamp. Ook daar hebben we geluk, we zien er zeker weer ruim 10, waaronder de 'big boss', een enorm mannetje, dat duidelijk de baas is en voor onze ogen een vrouwtje grijpt...
Wat een topdag hebben we! Totdat we weer terug zijn op onze klotok.....
Maagdarmproblemen, koorts, geen trek meer, ik wil alleen maar liggen...
Mijn reisgenoot is nog fit, maar een uur later begint ook hij. Geen viergangendiner voor ons vanavond. Tja, je weet dat dit kan gebeuren in deze landen, maar we concluderen al snel dat het wassen van groente en het afwassen met rivierwater niet het meest ideale is voor onze westerse magen. En de wc loost ook nog eens op de rivier. Jammer van die laatste nacht die voorbij ging met hoge koorts en overgeven, maar die eerste nacht vergeten we natuurlijk nooit meer.
En met de juiste medicijnen voelden we ons de volgende dag alweer ietsje beter!
Met een prachtige ervaring rijker trekken we verder door het nog totaal niet door toeristen ontdekte Kalimantan.

Foto's

7f0e9.jpg
7f0e9.jpg
Donna
305e2.jpg
305e2.jpg
Donna
1e049.jpg
1e049.jpg
Donna