Jogjakarta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jogjakarta image

Jogjakarta

Jogjakarta
Indonesië
Jildau

To do in Jogjakarta en omgeving, de leukste stad van Java

Jogjakarta, de leukste stad van Java

Voor iedereen die Java bezoekt, is een verblijf in Jogjakarta aan te raden. De stad straalt een charme uit die je niet snel terugvindt in andere steden op Java. Ze is daarnaast een prima uitvalsbasis voor (dag)trips in de prachtige omgeving. Zo kun je naar de tempels van Borobudur en Prambanan en het vulkanische nationale park Dieng. Ook kun je de actieve vulkaan Merapi beklimmen.

Begin je dag met een bezoek aan het Kraton, sinds jaar en dag de officiële residentie van de Sultan van Jogjakarta en voor toeristen alleen ’s ochtends toegankelijk. Het Kraton is een mooi voorbeeld van traditionele Javaanse architectuur. Met woningen, scholen, musea en moskeeën is het eigenlijk een stad in een stad. Ze wordt omgeven door dikke, witte muren, gedecoreerd met fraai houtsnijwerk. Een gids is bij de toegangsprijs inbegrepen.

Ten westen van het Kraton ligt het koninklijke waterpaleis. Dit complex werd gebouwd tussen 1758 en 1765 en was onderdeel van een groot park met paleizen en baden voor de sultan en zijn gevolg. Er zijn veel gidsen die hoge prijzen vragen voor een rondleiding in het paleis. Je kunt echter ook wachten op iemand die je gratis mee wil nemen op een tour, omdat hij zijn Engels wil oefenen. Op deze alternatieve rondleiding kom je overal, maar bedenk wel dat je waarschijnlijk meegenomen wordt naar batikshops of andere souvenirwinkels.

Wat je zeker ook niet moet overslaan is een bezoek aan de Jalan Malioboro de grootste winkelstraat van Jogjakarta. Langs de kant van de weg staan meestal vrouwelijke verkopers hun waren aan te prijzen. Van leren riemen tot aan cd’s en goedkope toeristische prullen. Afdingen moet, anders betaal je waarschijnlijk de hoofdprijs. De straat wemelt van de brommers, mensen en dieren en is daardoor erg levendig.

Als je je wilt verdiepen in de geschiedenis van Jogjakarta en omstreken, dan is een bezoek aan de musea Sonobodoyo en Perjuangan zeer de moeite waard. Antieke wapens, textiel, wayang golek poppen, maskers en gamelan instrumenten, je vindt het er allemaal. Het museum Perjuangan is gevestigd in het voormalig Nederlandse fort Vredenburg. Dit fort is op zichzelf al een toeristische attractie en biedt een overzicht van de geschiedenis van Jogjakarta.

Naast alles wat de stad zelf te bieden heeft, is Jogjakarta ook een prima uitvalsbasis voor trips in de omgeving. Het boeddhistische tempelcomplex Borobudur is opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco en ligt op 40 km ten noordoosten van de stad. Een trip hier naartoe is zo geboekt via een lokale reisorganisatie, maar kan ook met het openbaar vervoer. De entree is redelijk prijzig en hangt af van het tijdstip waarop je naar binnen wilt. Wil je de zonsopgang meemaken, dan betaal je rond de 20 dollar voor een ticket.

De Borobudur is gebouwd in de periode 750-850 na Christus en werd herontdekt in 1814. Het complex diende waarschijnlijk als onderwijsinstelling voor boeddhistische monniken. De tempel is gebouwd als een grote stupa, bestaande uit zes vierkante lagen met daarboven op drie ronde lagen. Op de bovenste etage bevinden zich 72 kleinere stoepa’s die gebouwd zijn rondom één grote, centrale stoepa. In deze stoepa’s bevinden zich beelden van Boeddha, al zijn sommige leeg geroofd en andere onthoofd. De tempel is nog steeds in gebruik als gebedscentrum bij de boeddhistische gemeenschap.

Op 18 km ten oosten van Jogjakarta ligt een ander tempelcomplex: De Prambanan tempels. Dit is het grootste hindoeïstische tempelcomplex van Indonesië. Deze tempels, gebouwd in ongeveer dezelfde periode als de Borobudur, behoren ook tot het werelderfgoed. De reconstructie die begonnen is in 1918 is vandaag de dag nog niet voltooid. Het is bijna onmogelijk om alle stenen terug te vinden die gebruikt zijn bij de oorspronkelijke bouw. Van de meeste kleine tempels is dan vaak ook alleen de fundering te zien. Na de grote aardbeving op midden Java in 2006 is een gedeelte gesloten voor publiek. Men is inmiddels begonnen aan het restaureren van de belangrijkste tempels.

Het complex bestaat uit drie hoofdtempels en talloze kleinere heiligdommetjes. De grootste tempel is gewijd aan de god Shiva. Ook Brahma en Vishnu werden vereerd met een grote tempel. Deze drie heiligdommen liggen met elkaar op een verticale lijn. Recht tegenover deze grote tempels zijn kleinere gebouwen, voor Shiva’s stier Nandi, Brahma’s gans Angsa en Vishnu’s adelaar Garuda. Deze laatste is het nationale symbool van Indonesië.Daarnaast is er ook een theater, dat met Prambanan als achtergrond één van de beste Ramanyana balletten van Java opvoert.

Ook voor natuurschoon kun je terecht in de omgeving van Jogjakarta. Zo ligt het Dieng Plateau op ongeveer 2 uur rijden van Jogjakarta vandaan. De weg van Jogjakarta naar Dieng loopt door prachtig glooiende heuvels, allemaal gecultiveerd tot sawa’s zo ver het oog strekt. Als je Dieng nadert slingert de weg zich omhoog door het schitterende berglandschap. Diepe kloven en dalen strekken zich naast je uit en je de toppen van de bergen zijn vaak in nevelen gehuld.

Het park zelf bestaat voornamelijk uit kraters en vulkanen, en is actief. De hoogste pieken zijn de vulkanen Prahu (2565 m) en Pakuwaya (2398 m.) Op dit plateau zijn ook de oudst bekende hindoeïstische tempels van Java. Van de oorspronkelijke 400 zijn er slechts 8 overgebleven. De geur van zwavel overheerst hier al en de stenen hebben allemaal mooie kleuren en kristalafzet. Er zijn verschillende zwavel- en modderpoelen waar je tussendoor kunt lopen. Dit levert al mooie foto’s op.

Hoogtepunt van het Dieng plateau is het Varnameer. Dit meer kan verschillende kleuren aannemen, van smaragdgroen tot diepblauw, grijs en zelfs geel. Dit is afhankelijk van de mineralen die op dat moment aanwezig zijn in het water. Je kunt ervoor kiezen om een bergrug te beklimmen zodat je een goed overzicht hebt over het meer en de omgeving. Dit is zeker de moeite waard!

Zoals je ziet is een bezoek aan Jogjakarta zeker aan te raden. Voor zowel rugzaktoeristen als mensen die van iets meer luxe willen genieten hebben de stad en haar omgeving veel te bieden. Niet overslaan dus!