Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

1997: Java, Semarang: kretekfabriek.

Java,
Indonesië


Java (Indonesisch: Jawa) is een eiland in de Republiek Indonesië. Het eiland is 132.000 km² groot en heeft meer dan 114 miljoen inwoners. Daarmee is het het dichtstbevolkte eiland van Indonesië met gemiddeld 864 mensen per vierkante kilometer.

Semarang (oude spelwijze: Samarang) is een stad aan de noordkust van het eiland Java, Indonesië. Het is de hoofdstad van de provincie Midden-Java (Jawa Tengah), heeft een oppervlakte van 373,67 km² en ongeveer 1,5 miljoen inwoners, waarmee het de 5e plaats inneemt op de lijst van grote steden in Indonesië. Semarang was een belangrijke haven tijdens de Nederlandse koloniale periode.

In Semarang zagen wij hoe Kretek-sigaretten werden gemaakt. Een kenmerkend bestanddeel van deze sigaret is kruidnagel (= is een in de keuken gebruikte specerij met een zeer overheersende smaak). Traditioneel bevat de kretek twee delen tabak en een deel kruiden. De sigaretten, "kreteks", danken hun naam aan het feit dat ze door de etherische olie knetteren wanneer ze worden aangestoken. Haji Jamahri, een inwoner van Kudus, Midden-Java, maakte de eerste kreteks in het begin van de jaren 80 van de 19e eeuw. Nog steeds is de kreteksigaret bijzonder populair in Indonesië.