Bromo Tengger Semeru NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Bromo op

Bromo Tengger Semeru NP,
Indonesië


Wij hadden een excursie over de minder bekende zuidkant van Bromo NP, een fantastische rit en prachtige natuur! Als afsluiter gingen we de Bromovulkaan op. Een activiteit die veel mensen doen nadat ze 's ochtends naar de zonsopkomst zijn gaan kijken. Wij zagen dit in ieder geval gebeuren de dag erna, steendruk was het!

In tegenstelling tot wat de meeste mensen doen, deden wij het dus anders. Wij gingen aan het einde van de middag. Het was uitgestorven, ik denk dat we met hooguit 10 man boven stonden. Ook de kraampjes met souvenirs en lekkers waren al opgeruimd of daarmee bezig. Een aanrader!! Zo lekker rustig heb je echt de mogelijkheid om de vulkaan op je in te laten werken. Voor mij was het ook voor het eerst van mijn leven dat ik uberhaupt bij de krater van een vulkaan stond, en dat had ik toch minder leuk gevonden tussen drommen mensen in.

Toen we aan kwamen rijden werden we door de man op de foto benaderd of we met een paardje naar boven wilden. Ik heb het afgewimpeld, ik wilde graag lopen. Tot we aan de voet van de Bromo zelf stonden en we in de gaten kregen dat het toch verder lopen was dan het vanuit het startpunt leek. We werden daar door nog 2 mannen werden benaderd met paardjes. Mijn man en ik hebben toen toch maar zo'n paardje gepakt. Je wordt met een paardje tot de trap gebracht, vanuit daar is het nog een hele klim! Naar beneden hebben we wel helemaal gelopen want de vulkaan zelf is prachtig met zijn zwarte grond en grillige structuren en de uitzichten zijn ook super. Ik vond dit een ideale combi: paardje omhoog en wandelend terug.

Op de foto zie je op de achtergrond ook nog een tempel liggen en daarachter is de lage vulkaan dus de Bromo (je ziet het pad en de trap, als je goed kijkt). Het groen rechts is het begin van de hogere Batur.

Exif: Nikon D7000; sigma 10-20 bij 20mm; ISO100; f/6,3; 1/100s