Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wat je moet weten over de gewoontes van Indonesiërs

Bali,
Indonesië


Indonesië, een land waarbij velen denken aan de bekende Balinese dans, sawa’s en overheerlijk eten. Maar weten we eigenlijk wel iets over de gewoontes en normen en waarden van dit volk? We selecteerden uit de Cultuur Bewust!-gids van Indonesië een aantal interessante weetjes!

Indonesische of Westerse tijd?
Een kennis bezocht Jakarta en wilde een auto met chauffeur huren. Hij bestelde dit bij zijn hotel voor 08.30 uur de volgende ochtend. ‘Bedoelt u Indonesische tijd of Engelse tijd, mijnheer?’, werd hem gevraagd. Even begreep hij niet wat er bedoeld werd, tot het kwartje viel: moest de chauffeur zich op precies dat tijdstip melden, of was de genoemde tijd slechts een richtlijn.

Eregast zijn
Als je bent uitgenodigd om een ceremonie of festiviteit bij te wonen, ook als je gewoon een passant bent, kun je behandeld worden als eregast. Accepteer dit met een waardigheid en geniet van de ervaring. Baseer je gedrag op hetgeen je ziet, maar houd rekening met de religieuze en culturele gevoeligheid van je gastheer.

Toiletteren op zijn Indonesisch
Het traditionele Indonesische toilet is een hurktoilet, met iets verhoogde voetsteunen. Je zult er ook een haak aantreffen waar je je pantalon aan kunt hangen. Vaak is er geen toiletpapier, maar een kraan die je in staat stelt je te wassen. Dit gebeurt met de linkerhand, wat duidelijk maakt waarom deze hand als onrein wordt beschouwd. Als er toiletpapier aanwezig is, staat er ook een afvalemmertje waarin je het gebruikte papier gooit – om verstopping van de afvoer te voorkomen.

Eten met de rechterhand
Als je met je handen moet eten, onthoud dan dat je daarvoor alleen je rechterhand mag gebruiken en dat de etenswaren met de vingertoppen worden beetgepakt. Hier is enige oefening vereist, maar je gastheer zal het zeker op prijs stellen als je je best doet – als je die nodig hebt, zal men je van een lepel voorzien.

Eet nooit je bord leeg!
Een nieuwkomer werd door een Indonesische collega thuis voor het diner uitgenodigd. Het eten smaakte hem goed en hij at zijn bord leeg, waarna hij nog een portie kreeg opgediend. Wederom at hij zijn bord leeg in de veronderstelling dat hij op die wijze zijn waardering toonde. Nogmaals werd er eten op zijn bord geschept. Uiteindelijk kon hij niet meer en werd zijn bord weggehaald, waarbij zijn gastheer hem complimenteerde voor zijn eetlust. De gast had de rest van de avond een opgeblazen gevoel.

Traditionele kunstnijverheid
Als bezoeker zul je in de verleiding komen traditionele kunstnijverheid als souvenir te kopen, of zelfs iets te laten maken dat je naar het thuisfront stuurt. Ook buitenlanders die in Indonesië wonen, worden aangetrokken tot Indonesische producten en kunstvoorwerpen. Deze zijn te koop in reguliere winkels, maar de winkels waar je kunt afdingen en de bazaars en markten hebben ook vaak leuke dingen te bieden – je moet dan wel de tijd nemen om af te dingen.

Natuurlijk zijn dit slechts een paar voorbeelden van de zovele die er zijn. Wil je nog meer te weten komen over de cultuur van Indonesië? Lees dan de Cultuur Bewust!-gids van dit prachtige land. Een ontzettend leuk boekje met een uitgebreide beschrijving van de hele cultuur. Meer informatie: www.uitgeverijelmar.nl.