Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Bali

Bali
Indonesië
ALopezBlanco

Snorkelen zonder zorgen

Mijn vriend Wim is misschien wel de grootste fan van de zender Nat Geo Wild. Regelmatig zijn er uitzendingen over de gevaarlijkste of dodelijkste dieren ter wereld en dan zijn het altijd dieren die in Australie voorkomen. Zo ook die kleine en niet zo fijne kwallen die daar in de oceaan voorkomen.

Een maand of twee voordat we op vakantie naar Bali zouden gaan stond de TV weer eens op Nat Geo Wild (ik kijk trouwens met veel plezier mee!) en daar kwamen ze weer voorbij gezwommen die gemene stingers.
Wim begon te denken. Bali dat ligt toch best wel dicht bij Australie? Dat is toch dezelfde oceaan? Zouden ze daar ook voorkomen?

Waar zouden we tegenwoordig zijn zonder internet! Ff googlen op Box Jelly Fish Bali en Irukandji Bali....ja we kregen wat hits :-( . Normaal ben je blij dat je vindt wat je zoekt maar niet bij deze specifieke zoekopdracht. Zo’n kwal hoop je nooit te vinden!

Ook in de zee rond Bali kunnen deze kwallen voorkomen. Er zijn niet veel meldingen van mensen die door zo’n kwal zijn gestoken...maar je zou maar net die ene toerist zijn die lekker aan het snorkelen is en het dan niet meer kan na vertellen. Dan had ik deze blog niet geschreven maar was er over mij geschreven!

Volgende zoekopdracht stingersuit en enter!
Wederom een flink aantal hits.
Die Australiers zijn niet voor een kwal te vangen en hebben een lichtgewicht pak van hi-tech vezels ontwikkeld die bescherming biedt. Een lycra pak biedt ook bescherming maar is behoorlijk warm om mee te zwemmen in de tropen. 

Dit pak is slechts 250 gram en zit als een tweede huid. Dit is ook de manier waarop het bescherming biedt. 
De stekende delen (nematocysten) van de kwal bevinden zich in de tentakels. Deze gifkliertjes bevatten holle naaldjes die bij aanraking met de huid het gif in de huid injecteren. AAUUUUUU! 

Maar niet met de stingersuit! Als je dit pak draagt en je wordt geraakt door de tentakel van een kwal zal hij je huid niet voelen en dus zijn gif niet injecteren!

Prettige bijkomstigheid is dat het pak ook bescherming biedt tegen de zon.
Je kent het wellicht wel. Je bent lekker aan het snorkelen, aan het snorkelen, snorkelen.... blub, blub en na een uur ,veel langer dan dat je zonnebrandcreme bescherming biedt, kom je het water weer uit. De volgende dag zie je er zelf uit als een zeebewoner, zo rood als een kreeft!!!

Deze pakken leken ons wel wat. Zoveel voordelen in een pak!
1)Bescherming tegen kwallen.
2)Bescherming tegen de zon
3)Slechts 250 gram dus gemakkelijk mee te nemen.

In Nederland geen verkooppunt kunnen vinden, wel eentje in Duitsland. Eerst een mailtje gestuurd om te checken of het bedrijf uberhaupt nog bestond en om de betrouwbaarheid te checken.
De volgende dag al antwoord en, in hoeverre je de betrouwbaarheid aan een mailtje kan beoordelen, het leek wel vertrouwd.
Pakken besteld en 1 week later waren ze in huis.

We waren wel wat sceptisch over hoe het pak zou staan, het oog wil ook wat :-). Nou dat viel reuze mee. Alleen de muts moesten we wel om lachen, dat stond iets minder charmant.
 Naast het pak zat er in het tasje een muts , handschoenen en sokken. Alleen je gezicht is dan niet bedekt maar die wordt als je aan het snorkelen bent grotendeels bedekt door je bril.

HA, HA KWALLEN EN TROPISCHE ZON, ONS ZULLEN JULLIE NIET MEER PAKKEN!!

Hoe zijn ze uiteindelijk bevallen? Nog beter dan gedacht!

Kwallen hebben we amper gezien, in ieder geval niet degene die we vreesden. We voelden soms wel wat geprik op ons gezicht, dus wel 100% kwalbescherming maar dan alleen op de bedekte lichaamsdelen!
De muts is ook erg handig om je haar op zijn (of is haar, haar?) plek te houden, als je net als ik lang haar hebt. Wim had dit voordeel niet hij is kaal :-)
De zon heeft ons niet gedeerd, 100% zonbescherming! De muts bood Wim dan wel weer voordeel, geen rood verbrand hoofd!

In Pemuteran gingen we mee met een snorkeltrip naar Pulau Menjagan. Na afloop allemaal rood verbrande snorkelaars op de boot, muv deze twee persoontjes met stingersuit!

We hadden wel flink wat bekijks en werden ook regelmatig aangesproken. Dan vertelde we enthousiast over dit super pak, als een stel professionele verkopers!

www.en.stingersuits.eu