Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

rondreis Bali.

Bali
Indonesië
Harwaarbenjijnunl

rondreis Bali.

Bali, juni 2012.

blogg > tekstproductie A-I;7
Kuta, Sanur, Celuk, Ubud, Lovina, Pura Besakih, Denpasar, Pura Tanah Lot, Jimbaran, Nusa Dua, Uluwatu.

De vulkaan Gunung Agung (Mt.Agung 3142m.) is fraai om te zien in de verte vanaf de hoofd tempel, Pura Besakih. Van hieruit kan de sportieve wandelaar een expeditie tocht lopen van 6 - 8 h. naar de vulkaan.
De show van de Kecak Dance; rituele dans; met hand -en armbewegingen maakt de grote groep in een cirkel, gezamenlijk, vocaal een veelvoudig ritmische soundscape. >> Cak,Cak, Cak,….
Deze dans die op het voorplein van de tempel wordt uitgevoerd zijn van die zaken die je gezien, geroken, geproefd, gevoeld moet hebben. Dat is echt passie met een ziel, hartverwarmend en verscheurend. De dansers vragen aan de vulkaan om niet als een booswicht te spuwen, maar dat Shiva, met Vishnoe aards goed zal leven.
De offerande, - in de Pura, op het binnenste hof, hier mogen alleen de priesters komen, en waar hanengevechten of andere bezweringen worden gehouden, wel bij wet verboden, maar mondjesmaat.
Andere dansvormen met kids in trance gebracht, bewierookt en hoe, half bewusteloos, dan lopend over brandende kokos (stapel van halve schil-stukken) angsten verdrijven. De Balinezen, locals, hun tradities, hun belevings angsten van de vulkaanuitbarsting(en) zijn heel moeilijk te delen. Zonder camera en rugzak raakt je betrokkenheid hen, zozeer dat hun vriendelijkheid je als vreemdeling bij hen thuis uitnodigt. De auto, een splinternieuwe Suzuki staand, voor een piep klein drie kamer huisje met schotel-antenne in een woonwijk.

Lovina, een aantal vissersdorpjes, en waar zich verderop de grote havens bevinden, voor de export van koffie uit Bali en de thee van Java.

In Taro, (en of Marina park, safari park) waar je kan olifant rijden,langs de vrij rondzwalkende ‘rinos’. Lunchen samen met deze Indonesische olifanten (kleine oren) is fabuleus. Zittend op een olifant van 24 jr in zijn nek, de plek van de begeleider, terwijl de oren tegen je scheenbeen aan klapperen. Wow.
Ook hier kun je verder zien de Witte Tijger, Panters, Piranha’s, .. ect. zo dichtbij.

Niet ver westelijk van Ubud ligt de Ayung River, met de terrasvormige rijstvelden. Een bezielende rust en -stilte- bevat deze aardse ruimtelijkheid.
Tevens verder het Monkey Forest, waar de apen zo op je schouder komen zitten.
Ubud een kunstenaarsdorp, centraal de Market; gelegen voor het paleis en de pura . De Market zelf is een giga verzameling van kleine stalletjes op meerdere betonnen straatniveaus. Rondom liggen de straten met galeries en ateliers van houtsnijkunst, meubels, beeldhouwwerken, schilderijen, goud en zilverbewerkingen (uit de mijnen van Borneo). Meerdere museums zijn er, zoals het ARMA, agung rai museum of art.
Het Rudana museum, van Nyoman Rudana, aan de JL.Cok Rai, Peliatan, Ubud. Een heel bijzonder waardevolle kunst.

Kuta Beach, surfbadplaats bij uitstek, waar vele grote ressorts, hotels en cottages liggen. Tevens de natuurlijke SPA, massages in vele vormen, en of voet, been, rug, schouder ect,.. Gecertificeerde shops of op straat een snelle voetmassage ! Met het net geopende moderne shopping centrum Beach Walk, en nieuwe center Batik Keris en de shopping-mall, Ocean 27 -al reeds 15 jr- is de strand boulevard, hernieuwd welvarend en bied werkgelegenheid volop, zo aldus de locals. Subliem is het oudere, uit een haast vervlogen decadente tijd, het Warenhuis Mata Hari, (1908) echt vergelijkbaar met de Bijenkorf. Hiernaast (links) aan deze winkelstraat PJ.Jalang, ligt kafe DULANG, met een heerlijke soep, Soto Ayam.
Uitgaan in het bruisende nachtleven van Kuta, wat ze al niet aanbieden bestaat niet -Vibes- !
De grote disco Bounty, club M-60, .. waar ook het monument bomaanslag 2002.
Verder is er het theater Cabaret met hedendaagse shows.
Het verkeer waar je met de ’ Taksi ’ van Blue Bird, file rijdt door de nauwe straten, kan met de motor-bike, (scooter) makkelijk worden omzeild, links en rechts inhalen , kris-kras, 70km ! Wordt dan ook veel geleasd door surfers met hun boards.
Het prachtige brede strand van Kuta Beach aan de Indische Oceaan, met geweldige aanrollende golven van 70 cm tot 1.80 m. voor de surfer. Hier liggen de surfscholen en locale instructors volop langs het strand van Kuta Beach.

Foto's

60801.jpg
60801.jpg
Harwaarbenjijnunl