Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Bali

Bali
Indonesië
CSmetsers

Afscheid van Ketut, mijn chauffeur op Bali.

Na mijn terugkeer uit Bali heb ik het tijdens de afgelopen dagen heel koud gehad. Ik had moeite om weer te wennen aan het nederlandse klimaat, Vooral gedurende de eerste dag, toen de regen de hele dag uit een donkere hemel nierviel, zat ik te bibberen van de kou. Gelukkig gloeit diep binnen mij nog de warmte en de liefde die ik heb ontvangen van de Balinese bevolking.

Op de laatste dag van onze vakantie kwam I Ketut Kumara Giri (onze chauffeur op Bali) ons ophalen om ons naar het vliegveld te brengen. We hadden op ons gemak gedoucht en konden fris aan de lange terugreis beginnen. Dat is toch wel heel fijn, logeren in Cempaka Bali Guesthouse bij de Nederlandse consul in Kuta waar we de kamers tot ons vertrek mochten houden.

Ketut, zoals wij onze chauffeur altijd noemen, was uiteraard weer op tijd. Dat is een heel prettig gevoel want wij weten uit ervaring dat dit bij andere Balinese chauffeurs niet altijd het geval is. Samen met hem hebben we onvergetelijke dagen op Bali beleefd. Ketut heeft echt iets heel moois aan onze vakantie toegevoegd. Doordat hij intussen zo goed Nederlands spreekt konden wij de hele vakantie met hem uitsluitend Nederlands spreken. Dat is uniek op Bali, de meeste Balinese chauffeurs spreken zelfs geen goed engels. Ketut heeft ons Bali laten beleven op een heel bijzondere manier. Danzij hem hebben wij Bali leren kennen zoals het echt is. Zijn humor, zijn openheid, zijn attente aanwezigheid, echt het heeft diepe indruk op ons gemaakt. Hij is de hele vakantie bij ons geweest en daar hadden wij bewust voor gekozen gezien de gezondheidsproblemen van onze medereizigers. Dat is een goed keuze geweest. Het is een zorgeloze vakantie geworden, voor ons allemaal.

We vonden het prachtig om te zien hoe trots Ketut was op zijn bijna nieuwe Suzuki APV. Een heel mooi busje met leren bekleding en airco waarin 4 personen met bagage en 6 personen zonder bagage op een gerieflijke manier vervoerd kunnen worden. De sponsors in Nederland die ervoor gezorgd hebben dat hij het busje heeft kunnen kopen kunnen er zeker van zijn dat Ketut heel zuinig op zijn busje is. Door het busje heeft Ketut samen met zijn vriendin Erni weer een kans op een goede toekomst gekregen. Het is een van de factoren die er toe hebben geleid dat ze in october/november waarschijnlijk toch kunnen gaan trouwen en samen kunnen gaan beginnen aan een mooie toekomst.

Samen met zijn vriendin Erni was Ketut op de laatste avond van onze vakantie nog even bij ons langs geweest op ons logeeradres bij de consul. Erni wilde namelijk afscheid van ons nemen. Het was aandoenlijk om te zien hoe deze twee lieve Balinese mensen voor ons hun hart openden en lieten merken dat ze ons zouden gaan missen. Dat gevoel was bij ons wederzijds. Ze zijn een beetje "familie" van ons geworden ze hebben een plaatsje in ons hart gekregen......

Kees Smetsers (smetserskees@hotmail.com)

Voor iedereen die in de toekomst gebruik wil gaan maken van de diensten van Ketut volgen hier zijn gegevens:
Naam: I Ketut Kumara Giri (kortweg: Ketut)
Adres: Jalan Kerta Dalem Sai IV Sidakarya Denpasar Bali
Email: giri _ bali05 @ yahoo.com
Website: www. giribali.4 _ all.org.
Telefoon: 08124650687