Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Bali

Bali
Indonesië
CSmetsers

Kelapa Mas Bungalows in Candidasa, waar eenvoud en liefde hand in hand gaan.

Vandaag was het “Hari Kuningan”
Ik had in Sidemen in het bungalowparkje Uma Agung afscheid genomen van Nyoman en zijn staf waarmee ik een paar fijne dagen had beleefd.
De verlegen Putu die mij elke dag had gemasseerd hield mijn hand extra lang vast en zei dat ze hoopte om mij weer eens terug te zien.
Dat is Bali ook… door de warmte en de liefde die je krijgt van de mensen daar zal er altijd de behoefte zijn om er terug te keren, voor mij in ieder geval wel.

Ketut, mijn chauffeur, reed met zijn busje richting Semerapura (Klungkung) waar ik even ging pinnen want in Candidasa is de pinautomaat op een gegeven moment verdwenen en was het niet meer mogelijk om te pinnen.
We kwamen langs het strand van Kusamba waar zout wordt gewonnen.
Dat gebeurt heel simpel door zout water uit de zee te scheppen en te laten verdampen in bassins op het strand.
Er lagen ontelbare fel gekleurde catamarans van vissers op het strand.
Met de catamarans van deze vissers kun je overvaren naar het eiland Nusa Penida en het nog kleinere eiland Lembongan, een overtocht die relatief lang duurt maar veel goedkoper is dan de overtocht per speedboot uit Padangbai , maar daarover later meer.
We reden Padangbai voorbij en kwamen na een uurtje aan in Candidasa waar ik zou gaan logeren in Kelapa Mas Bungalows.

Vroeger heb ik in het meer luxe Bali Shangrila Beach Resort gelogeerd en later nog een keer in Kubu Bali Bungalows
Kubu Bali is een heel mooi plekje om te logeren , midden in Candidasa met bungalows die terrasvormig tegen een heuvel zijn gebouwd, vooral bungalow 111 heeft een prachtig uitzicht op de zee in de verte en je kunt er ook de apen zien die de hele dag de bossen tegen de heuvel onveilig maken.
Maar ik heb uiteindelijk mijn hart verloren aan Kelapa Mas Bungalows, een heel mooi bungalowparkje met lieve eigenaren die je elke dag verwennen.
De bungalows zijn recent gerenoveerd en zijn relatief goedkoop.
De hoge kokospalmen in de tuin bij de bungalows geven voldoende schaduw zodat er heel goed toeven is.
De avonden bij het kleine strandje waar je met een lekker drankje kunt genieten van de zon die ondergaat bij de bergen van Padangbai vormen er elke dag weer een afsluiting van een dag die met gouden letters in je reisboek kan worden geschreven.

De eerste morgen in Kelapa Mas Bungalows werd ik pas om half acht wakker.
Ik had de ramen van mijn bungalow aan de kant van de zee opengezet waardoor de zeewind de hele nacht door mijn slaapkamer en de open badkamer kon waaien.
Ik was in slaap gevallen met het geluid van de golven die op het strandje voor mijn bungalow rolden en mij in slaap wiegden.
Toen ik wakker was geworden sloeg ik een sarong om en ging op het bamboe ligbed liggen op het terrasje van mijn bungalow.
Een van de jongens van het parkje had verse hibiscusbloemen en andere bloemen geplukt en legde die op het tafeltje bij mijn ligbed waarna hij nieuwe lakens op mijn bed ging leggen.
Even later kwam mijn ontbijt van vers fruit en een tosti met ananas , de dag was weer goed begonnen……..
Na het ontbijt wandelde ik het kleine strandje op dat bezaaid is met dood koraal en ging schelpen zoeken.
Die liggen hier overal, ze spoelen met hoog water op het strand en blijven daar dan liggen.
Ik liep de betonnen pier op die het kleine strandje beschermt en zag in de verte het eiland Lembongan liggen
waar ik ooit samen met Angela onvergetelijke momenten had beleefd.
Elke avond zaten we daar op dat mooie eiland aan het strand van Jungutbatu te kijken naar de ondergaande zon die hemel bloedrood kleurde terwijl de bevolking met kleine bootjes of wadend door het ondiepe water met een lampion in de hand zeewier ging oogsten dat daar voor de kust werd gekweekt en dat wordt gebruikt door de cosmetische industrie.
Ik ging in lotushouding zitten op de pier die voor Kelapa Mas Bungalows in zee ligt, en sloot mijn ogen.
Mijn hoofd werd leeg en was even alleen met de elementen om mijn heen, de zeewind, het geluid van de golven, de zilte geur van het water, de eerste stralen van de zon.
Een prima manier om de dag te beginnen.......