Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Bali

Bali
Indonesië
Yuri

Terug van bali; het was top, maar wat was anders dan 3 jaar terug?

Ik ben net terug van een heerlijke vakantie op Bali. Het was geweldig. Echt voor elk wat wils!! We waren er al eens eerder geweest maar toen hadden we Java en Bali gedaan en eigenlijk alleen Noord-Bali gezien en op Zuid-Bali vooral niets gedaan. Nu ook veel gerelaxed maar ook Zuid-Bali bekeken.
Vergeleken met 3 jaar geleden viel een aantal dingen op. Het is niet helemaal een goed vergelijk want 3 jaar geleden was er net de 2e bomaanslag geweest, vogelgriep, varkenspest, een lokale tsunami en een zware aardbeving. Dus het toerisme was vooral afwezig toen. Ondanks dat viel me de drukte nu reuze mee. Wel zag je aanpassingen, kleine dingetjes, we kregen bijvoorbeeld opeens een mes bij het eten (voorheen alleen een lepel en een vork), er werden meer toeristen activiteiten aangeboden ook vreemde; paardrijden op Bali snap ik nog, vooral op het strand door de branding of door de sawa’s, maar nu boden ze ook een kamelentoer aan?? Beetje vaag. Binnenkort zeker ook panda’s op Bali?
Naast meer toeristen waren er ook meer soorten nationaliteiten. Bijvoorbeeld Indische toeristen, die overigens gigantisch werden afgezet (lees: zich lieten afzetten) omdat ze het principe van (extreem) afdingen niet beheersen, maar aan de andere kant ook extreem veeleisend waren, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt. En relatief meer duitsers en russen. Maar niet de irritante.
En veel strandverkopers, met overigens te hoge prijzen.

Een van onze doelen was om meer rijstvelden te zien, dat is goed gelukt. Alle RR’s nog bedankt voor de adviezen. Ik snap nu ook waarom ik zulke diverse adviezen kreeg want er zijn wel 100 plekken waar de uitzichten spectaculair zijn!!! Persoonlijk vond ik het Tabanan district en ook de weg door de bergen naar Tulamben erg mooi.
Verder wilde ik natuurlijk weer duiken. De vorige keer had ik het geluk de buitenaardse Mola Mola Sunfish te zien. Nu hoopte ik op ander uitzonderlijk groot en klein leven. En ja, nu had ik weer geluk, het zeer zeldzame inieminnie mini Pygmee zeepaardje en 3 mega Manta’s gezien. Natuurlijk ook vastgelegd.
Verder wilden we graag een van de vele ceremonies meemaken. Per toeval kwamen we terecht in een ceremonie waarbij de as van een overledene in een aantal kleine bamboo bootjes te water werd gelaten. Erg indrukwekkend. Met respect heb ik dit ook proberen van te leggen, er hing nogal wat emotie in de lucht.

Bovenal merkte ik dat ik in het algemeen anders ben gaan fotograferen dankzij deze site. Ik ben bijvoorbeeld met mijn camera ver het water in gegaan om vissers goed vast te kunnen leggen. Top!
(De camera hield het niet helemaal droog, maar geen schade. Een van mijn voeten had wel schade; ik was in een zee-egel gaan staan. Gelukkig geen giftige. )