Zo ervaar je spiritueel Bali image
Lkoedam

Zo ervaar je spiritueel Bali

Gouden tips om je eerste of volgende trip naar Bali een onvergetelijk spiritueel tintje te geven.

Een puja, een hindoeïstisch gebed, in de Balinese openlucht.
Een puja, een hindoeïstisch gebed, in de Balinese openlucht. (© Columbus Travel 2015)


Maak een religieus festival mee



Bij aankomst op Bali regel je direct een Balinese kalender waarop alle religieuze festivals staan. De Balinezen houden er een geheel eigen vorm van het hindoeïsme op na. In tegenstelling tot bijvoorbeeld India is hier het eten van vlees heel normaal en kun je als niet-hindoe gerust een tempel betreden, mits je een sarong draagt. Elk dorp heeft een of meerdere tempels waar het een komen en gaan is van mensen die offers komen brengen (fruit, bloemen, een kip, een geroosterd varkentje, et cetera). Er vinden geregeld kleurrijke processies en festivals plaats.



Bezoek een boeddhistische tempel



Een bijzondere plek om zo’n processie of festival mee te maken, is Brahma Arama Vihara in de noordelijke kustplaats Banjar. In dit belangrijkste boeddhistische klooster van het eiland vind je onder andere een groot, gouden Boeddhabeeld en een miniatuur van de Borobudur, de befaamde stoepa op Java. De ligging op een heuvel staat garant voor prachtige zeezichten.



Maak een crematie mee



Een ingetogen (kerk)dienst, dan het lichaam teruggeven aan de aarde, een bakkie koffie met een plakje cake en weer naar huis? Niet op Bali! Families sparen vaak jarenlang om iemand een zo groot en kleurrijk mogelijke crematieceremonie te geven. Daarom kun je op het eiland de meest extravagante begrafenisplechtigheden ter wereld meemaken. Als je een weekje op Bali bent, stuit je altijd wel op een paar plechtigheden. Een groep mannen draagt op een volledig afgesloten weg het lichaam in een grote, versierde bamboetoren en wordt gevolgd door een grote rouwstoet. Hoe meer dragers, hoe belangrijker de overledene. Zo vergt een hoge priester wel honderd dragers. En hoe meer gasten, hoe beter, dus je bent als buitenstaander in de meeste gevallen meer dan welkom (draag een sarong).



Ga vulkaanbashen



De mooiste en tegelijk zwaarste klim op Bali is die van de heilige vulkaan Gunung Agung. Om de zonsopgang te zien vanaf de top – het hoogste punt van Bali – zal je rond 2 uur ’s nachts moeten vertrekken. Onderweg dien je offers te brengen bij de tempels. Let wel dat de routes vaak zijn afgesloten vanwege religieuze ceremonies. Een gids is verplicht. Een goed alternatief is de veel makkelijkere beklimming van de noordelijker gelegen Gunung Batur.



Laat je verantwoord verwennen



‘Als je je als buitenlander vestigt op Bali, vind ik dat je iets terug moet doen voor het land en haar inwoners. En dan heb ik het niet alleen over wat geld.’ Aldus John Hardy, een van ’s werelds meest invloedrijke sieradenontwerpers. Ruim dertig jaar geleden verhuisde de Canadees, geïnspireerd door de plaatselijke zilversmeedkunst, naar Bali om zijn eigen sieradenbedrijf op te zetten. Hardy gebruikt zijn vermogen voor duurzame projecten, die hij in samenwerking met de lokale bevolking opstart. Zo plant hij op het bijna geheel ontboste eiland Nusa Penida, direct naast Bali, een groot bamboebos. Bamboe groeit als kool en kan dus in korte tijd een grote hoeveelheid broeikasgassen uit de atmosfeer halen. Daarnaast opende Hardy het kleine ecoverblijf Bambu Indah (Mooi Bamboe) nabij Ubud, waar je onder meer heerlijke massages en meditatie- en yogasessies wachten.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)