Nuchter nieuwjaar op Bali image
Wilfried

Nuchter nieuwjaar op Bali

Wie van plan was op het strand van Bali het nieuwe jaar met flink veel alcohol in te luiden, komt bedrogen uit. De dranktoevoer is door de Indonesische anti-corruptiecampagne drooggelegd.

Waar een fles wijn gemiddeld in Nederland zo’n vijf euro kost, betalen toeristen nu in Bali het vijfvoudige. Het land kent namelijk een importbelasting van driehonderd procent.
Deze heeft altijd bestaan, maar werd voorheen omzeild te onderhandelen met corrupte doaniers of door drank uit containers te smokkelen. Ook werden flessen die eigenlijk voor duty-free winkels bestemd waren, doorgesluisd naar hotel- en restauranteigenaars in de toeristische gebieden.

Maatregelen
Deze illegale handel kost het land jaarlijks miljoenen dollars in misgelopen accijns. De Indonesische regering heeft daarom forse maatregelen genomen, ten onvrede van de hotels en restaurants. Zij vrezen dat de toeristensector, die nog herstellende is van de bomaanslag in 2002, opnieuw in zal storten.

Ondertussen zit er voor vakantiegangers die geen zin hebben om tien euro voor een glas wijn te betalen, niets anders op dan het nieuwe jaar in te luiden met mocktails, bier of lokale rijstwijn.