5x ultieme en geheime safariplekjes buiten Afrika image
Henk_en_Nel

5x ultieme en geheime safariplekjes buiten Afrika

We kennen het woord safari natuurlijk allemaal als een typische Afrikaanse aangelegenheid. Maar dat betekent uiteraard niet dat je alleen in Afrika oog in oog kunt komen te staan met wilde dieren. Ook op deze geheime wildlifeplekjes staan je onvergetelijke ontmoetingen te wachten.



De tijger komt nog voor in meer dan vijftig Indiase parken (Foto: Reisreporter hbplaatjes)



1. Tijger tracken in India



Wereldwijd leven nog maar 2500 Bengaalse tijgers in het wild. In India liggen ongeveer vijftig parken met tijgers. Maar het blijft lastig om er een in je vizier te krijgen. Over het algemeen geldt: hoe droger en warmer, hoe hoger de spotkans. Dit komt neer op de periode tussen februari en april. Een kansrijke plek om er een te zien is Ranthambore Nationaal Park, dicht bij de toeristische route door Noord-India. De totale tijgerpopulatie ligt hier rond de 30 á 40, aldus Reisreporter hbplaatjes, die het park in 2015 bezocht. Je kunt een tijgersafari direct bij het Ranthambore Nationaal Park boeken. Wees wel op tijd, want er mag slechts een klein aantal mensen tegelijkertijd in het park zijn. Andere parken met een relatief goede spotkans: Bandhavgarh en Kanha. 



2. Komodovaraan kijken in Indonesië



Nog nooit twee komodovaranen zien vechten om hun territorium? Op het toepasselijk genaamde Komodo-eiland in Indonesië sta je op de eerste rij. Of vermijd de massa en reis af naar Rinca-eiland. De uitvalsbasis voor tochten naar het eiland is Badjo. Hier is ook een kleine luchthaven. Van hier vervoeren talloze bootjes en bedrijfjes je naar de eilanden voor een tour. 



3. Orka opzoeken in Groot-Brittannië



Orka's spotten in Groot-Brittannië... Huh?! Wie dacht dat deze iconen alleen in de buurt van Canada en noordelijker gelegen wateren voorkwamen heeft het mis. Hij laat zich namelijk óók in Europa zien, zoals bij de Orkney- en Shetlandeilanden ten noorden van Groot-Brittannië. En dat hoeft niet eens vanaf het water, want op de hoge klippen aan de oostkust van het hoofdeiland van Orkney heb je een prachtig uitzicht over de oceaan en zie je tot wel honderdvijftig orka’s. Toch orka's spotten vanaf het water? Dat kan met de tours van Shetland Wildlife, die vertrekken vanuit de plaatsen Sumburgh en Lerwick.





De Peruviaanse Ballestaseilanden zijn een waar walhalla voor vogelliefhebbers (Foto: Reisreporter Doubled)



4. Vogel vinden in Peru



De onbewoonde Ballestaseilanden voor de kust van Peru, in de buurt van de hoofdstad Lima, zijn een waar walhalla voor vogelliefhebbers. Te zien zijn pelikanen, pinguïns en blauwvoetgenten. Als bezoeker mag je de eilanden niet op, maar niet getreurd: het uitzicht vanaf de boot is ook niet mis! Bootsafari's vertrekken vanuit de nabijgelegen kustplaats Paracas.



5. Luiaard loeren in Costa Rica



Een luiaard, het blijft een komisch gezicht. Wie dit trage beest van dichtbij wilt bewonderen reist af naar Costa Rica. Laat je echter níét verleiden om naar het drukke nationale park Manuel Antonio aan de westkust te gaan. Zoek liever de luwte op aan de Caribische kust, waar de dieren ook in grote getalen voorkomen, zoals ten zuiden van het relaxte Puerto Viejo nabij de Panamese grens. Als je meer over de luiaard te weten wilt komen schakel je een lokale gids in.