Erfgoed Sumatra beschadigd image
Ben.g.weber

Erfgoed Sumatra beschadigd

De gevolgen van de aardbeving op 30 september op het Indonesisch eiland Sumatra blijven zichtbaar. Vele historische gebouwen zijn aangetast.

Minstens 146 belangrijke historische gebouwen op het eiland Sumatra zijn zwaar beschadigd. Erfgoedspecialisten van een Indonesisch team hebben afgelopen week op kosten van het Prins Claus Fonds onderzoek gedaan. Dit onderzoek laat zien wat de aardbeving voor schade heeft aangebracht aan de historische gebouwen op het eiland.

Padang

Padang, gelegen in het West-Sumatra, is het meest zwaar getroffen gebied. Meer dan duizend mensen stierven als gevolg van de aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Het team van erfgoedspecialisten heeft 156 historische gebouwen in de havenstad Padang onderzocht. Zowel het gemeentehuis van Padang als de oudste moskee staan momenteel op instorten. Slechts tien historische gebouwen zijn nog geheel intact.

Adityawarman Museum

Na het onderzoek is gebleken dat meer dan driehonderd objecten van de waardevolle collectie van het Adityawarman Museum zijn beschadigd. Dit museum is partner van Museum Volkenkunde in Leiden. Hier is momenteel de tentoonstelling Sumatra Tercinta (Het Geliefde Eiland) te zien.

Prins Claus Fonds

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Prins Claus werd in 1996 het Prins Claus Fonds opgericht. Het fonds vecht wereldwijd voor behoud van cultuur en verleent noodhulp aan cultureel erfgoed dat is getroffen door een ramp.


Foto door:http://lobkelandman.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.