Indonesië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Hobbits niet langer fictie

Gepubliceerd: 10 mei 2009
0

In 2003 werd er een nieuwe ontdekking gedaan op het gebied van mensensoorten. Op Indonesië werden overblijfselen van de zogenoemde Floresmensen gevonden die 17.000 jaar voor ons op deze aardbol rondliepen.

Britse en Amerikaanse onderzoekers hebben dit na twee nieuwe studies vastgesteld. Deze nieuwe menssoort wordt ook wel de hobbit genoemd. Ze hebben zich anders ontwikkeld dan de primitieve menssoort. Onderzoekers van Stony Brook Universiteit meldden eerder dat de Floresmensen hun bijnaam te danken hebben aan hun uiterlijke kenmerken. De hobbits hadden lange voeten, grote tenen en werden niet langer dan één meter.

Ontwikkeling
Het is mogelijk dat het schedel in de loop der jaren is gekrompen waardoor het brein zich niet verder ontwikkelde. Dit verschijnsel is vaker geconstateerd bij bepaalde diersoorten, zoals dwergnijlpaarden. Wetenschappers van het Londense Natural History Museum vergeleken daarom het onderontwikkelde brein van de hobbits met de diersoorten die ook kleinere hersenen hebben. De onderontwikkeling bij de hobbits kan, net zoals bij dieren, komen doordat zij geïsoleerd leefden op hun eiland. Voor de Floresmensen was Indonesië hun thuis. De hersenen van de hobbits waren drie keer kleiner dan dat van de moderne mens.

Twijfels
Er wordt echter getwijfeld of de gevonden overblijfselen wel behoren tot een aparte mensensoort. Verschillende onderzoekers zeggen dat het gaat over de normale mens met
de ziekte microcefalie. Deze aandoening leidt tot de vorming van een kleinere schedel dan de gemiddelde mens. De meesten zijn overtuigd dat Floresmensen afstammen van de mens, zo ook onderzoeker William Jungers. Volgens hem stamt de hobbit af van primitieve mensensoorten zoals de Homo Erectus, die 1,6 miljoen jaar geleden leefden. Hij vertelde dat er geen twijfel mogelijk is en dat het hier daadwerkelijk gaat om een ontdekking van een nieuwe primitieve menssoort.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Indonesië artikelen
Reisnieuws
Breaking: komodovaraan valt toerist aan!

05 mei 2017, Dat komodovaranen wel degelijk van zich af kunnen bijten ondervond een Singaporese toerist aan den lijve. Hij kwam te dicht bij toen het beest een maaltje aan het verorberen was en werd pardoes in zijn linkerbeen gebeten. De wond is behoorlijk... ...

0
Reisnieuws
5x de beste onontdekte surfspots voor beginners

12 apr 2017, Niets is heerlijker dan aan de drukte van het dagelijkse leven te ontsnappen door op je surfplank de golven te bedwingen. Ook leren surfen? Dit zijn de beste surfspots voor beginners én de beste surftijd.

0
Reisnieuws
5x ultieme en geheime safariplekjes buiten Afrika

06 apr 2017, We kennen het woord safari natuurlijk allemaal als een typische Afrikaanse aangelegenheid. Maar dat betekent uiteraard niet dat je alleen in Afrika oog in oog kunt komen te staan met wilde dieren. Ook op deze geheime wildlifeplekjes staan je onver...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.