Indonesië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Hobbits niet langer fictie

Gepubliceerd: 10 mei 2009
0

In 2003 werd er een nieuwe ontdekking gedaan op het gebied van mensensoorten. Op Indonesië werden overblijfselen van de zogenoemde Floresmensen gevonden die 17.000 jaar voor ons op deze aardbol rondliepen.

Britse en Amerikaanse onderzoekers hebben dit na twee nieuwe studies vastgesteld. Deze nieuwe menssoort wordt ook wel de hobbit genoemd. Ze hebben zich anders ontwikkeld dan de primitieve menssoort. Onderzoekers van Stony Brook Universiteit meldden eerder dat de Floresmensen hun bijnaam te danken hebben aan hun uiterlijke kenmerken. De hobbits hadden lange voeten, grote tenen en werden niet langer dan één meter.

Ontwikkeling
Het is mogelijk dat het schedel in de loop der jaren is gekrompen waardoor het brein zich niet verder ontwikkelde. Dit verschijnsel is vaker geconstateerd bij bepaalde diersoorten, zoals dwergnijlpaarden. Wetenschappers van het Londense Natural History Museum vergeleken daarom het onderontwikkelde brein van de hobbits met de diersoorten die ook kleinere hersenen hebben. De onderontwikkeling bij de hobbits kan, net zoals bij dieren, komen doordat zij geïsoleerd leefden op hun eiland. Voor de Floresmensen was Indonesië hun thuis. De hersenen van de hobbits waren drie keer kleiner dan dat van de moderne mens.

Twijfels
Er wordt echter getwijfeld of de gevonden overblijfselen wel behoren tot een aparte mensensoort. Verschillende onderzoekers zeggen dat het gaat over de normale mens met
de ziekte microcefalie. Deze aandoening leidt tot de vorming van een kleinere schedel dan de gemiddelde mens. De meesten zijn overtuigd dat Floresmensen afstammen van de mens, zo ook onderzoeker William Jungers. Volgens hem stamt de hobbit af van primitieve mensensoorten zoals de Homo Erectus, die 1,6 miljoen jaar geleden leefden. Hij vertelde dat er geen twijfel mogelijk is en dat het hier daadwerkelijk gaat om een ontdekking van een nieuwe primitieve menssoort.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Indonesië artikelen
Reisnieuws
Welke heb jij gelopen? 's Werelds gaafste vulkaanwandelingen

26 okt 2016, Vulkanen kennen we in allerlei soorten en maten, stuk voor stuk zijn ze op hun eigen manier bijzonder. Deze natuurverschijnselen zijn op zich natuurlijk al indrukwekkend, maar de gaafste wandelingen maak je bij de volgende vijf vulkanen. Waar ben ...

1
Interview
Road Less Traveled wil visie op de wereld veranderen

08 okt 2016, Jonathan Legg gaat voor het programma Road Less Traveled op zoek naar unieke en bijzondere reiservaringen en verhalen. Dit programma is nog tot en met november iedere zaterdagavond om 21:00 te zien op Travel Channel. Columbus Travel vroeg naar zij...

0
Foto-album
De mooiste tempels ter wereld; welke heb jij al bezocht?

13 sep 2016, Tempels, ze zijn er in alle soorten en maten. Van ingetogen gebouwen met neutrale kleuren tot kleurrijke complexen met enorm veel versiering. Dit vinden wij de mooiste tempels ter wereld. Welke heb jij al gezien?

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.