Uttar Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uit naam van de liefde

Uttar Pradesh,
India


De Taj Mahal... een van de meest beroemde bouwwerken ter wereld... onvoorstelbaar veel mooier dan ik had gedacht!
Een stukje geschiedenis, het verhaal van de Taj Mahal:

De Taj Mahal is gebouwd in opdracht van Shah Jahan (kleinzoon van Akbar). Toen Shah Jahan z’n vrouw Mumtaz Mahal na 17 jaar huwelijk in 1629 tijdens de geboorte van hun 15e kind stierf, beloofde hij haar op haar sterfbed om het mooiste bouwwerk ter wereld voor haar te laten bouwen. Het bouwwerk moest het mooiste praalgraf uit de wereldgeschiedenis worden.

In 1631 nam het mammoetproject een aanvang. Uit alle hoeken van de wereld werden beroemde architecten aangetrokken (o.a. uit Perzië, Italië, Frankrijk, enz.), tenminste 37 personen waren bij het ontwerp betrokken. De kijzerlijke schatkist leek onuitputtelijk. Een ploeg van ruim 20.000 bouwvakkers heeft 22 jaar aan dit stralend witte, marmeren praalgraf gewerkt.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat er naast de Taj Mahal zo’n zelfde gebouw in het zwart gebouwd werd. Dit moest het graf van Shah Jahan zelf worden. Hij wilde naast zijn geliefde vrouw komen te liggen. Helaas mocht dit niet zo zijn. Voordat de bouw van het tweede project kon beginnen, werd Shah Jahan afgezet door één van z’n zonen, Aurangzeb. Die sloot z’n vader voor de rest van z’n leven (7 jaar) op in het fort van Agra. Vanuit zijn cel had hij uitzicht op het graf van zijn vrouw, de Taj Mahal. Het tweede graf werd nooit gebouwd.