Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chai in India

Rajasthan,
India


Chai is het Indiase woord voor thee. Indiers zelf drinken hun thee het liefst met een flinke scheut melk. Als wij door India reizen zoeken we altijd een chai tentje op waar we een heerlijk bakje van het zoete goed drinken.

Chai is een pittige Indiase kruidenthee die de spijsvertering op gang helpt. Geschikt om te drinken vóór of ná het eten, niet tijdens de maaltijd. Door het gebruik van scherpe kruiden heeft de thee een verwarmend effect in het lichaam. Heerlijk om te drinken op koude winterdagen, maar ook - en vooral - wanneer het spijsverteringsvuur een beetje laag is en wat extra warmte kan gebruiken.

De ingrediënten Indiase Chai

Voor 2 grote koppen:
250 ml water
1 cm gemberwortel (ongeveer 4 gram)
1 theelepel anijszaad
1 theelepel venkelzaad
1 kruidnagel
halve theelepel kardemonpoeder of twee kardemon peulen
1 peperkorrel (optioneel)
1 theelepel losse thee / 1 zakje
250 ml melk

Kook het water.
Schil het stukje gemberwortel, snijd deze in kleine stukjes en doe deze in het water.
Doe alle overige kruiden en specerijen er bij.
Laat dit even koken (1 minuut). Voeg dan de thee toe. Losse thee kan er los in. Zit de thee in een zakje dompel dan het zakje heen en weer totdat de thee een goede kleur heeft. (Haal de thee niet uit het zakje, thee in zakjes bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit gruis).
Voeg nu de melk toe, even laten koken en het is klaar. Schenk de Chai door een vergiet in het kopje.