Karnataka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Speciale tempels

Karnataka,
India


Halebid was de eerste hoofdstad van de Hoysala-dynastie (1110 – 1327), vóór Belur, en stond bekend om zijn grote rijkdom en overvloed. Oorspronkelijk was de stad ommuurd en lag er een paleis binnen de muren.
De Hoysaleswara Tempel wordt gezien als meesterwerk van de Hindoe-architectuur en kunst. Naast de Shiva Tempel kent Halebid enkele andere tempels met prachtige beeldhouwwerken. De elegante Kedareshwara Tempel heeft na restoratie weer veel van haar oorspronkelijke glorie teruggekregen. Op reis door Karnataka moet je deze tempel, samen met de tempel in Belur bezocht hebben.
De prachtige Jaïntempel Parshvanatha en Shantinatha Basadis wordt meestal overgeslaan, maar moet je zeker bezoeken. Op nog geen kilometer van Halebid en zonder toeristen heb je dit prachtige tempelcomplex voor jou alleen. (in ons geval was dat toch zo). Het zijn geen reusachtige bouwwerken, maar allemaal kleine 'paviljoenen'. Achteraan in de hoofdtempel, die gevuld is met prachtige zuilen en die allen van vorm verschillen, staat een prachtige Jaïnbeeld. Dit beeld wordt op mysterieuze wijze door de zon belicht. In de zuilen kan je haast je eigen spiegelbeeld zien. Het leuke aan deze tempel is dat als je voor een zuil staat en met je armen zwaait je dezelfde beweging onderaan op de zuil in spiegelbeeld (dus op zijn kop) kan zien. Een beetje vergelijkbaar met een spiegelpaleis op de kermis. De bovenvermelde tempels zijn gratis te bezoeken. In de laatste werden we rondgeleid door een vrouwelijke gids die in het plaatselijke dorpje woont en die op deze manier iets kon bijverdienen.
oosten/india/karnataka/reisreporter/fotos/314241.html
http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/karnataka/reisreporter/fotos/340761.html