Karnataka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chai

Karnataka,
India


Tussen Halebid en Tiruvannamalai besluit Sanjay 'onze' chauffeur, om via een weg te rijden waar het dagelijkse Indische leven zich afspeelt, ver weg van de toeristentrekpleisters. Zo komen we bij een verlaten Jaïntempel en waterbassin terecht. Onderweg pauzeren we geregeld en drinken we chai. Chai is het Indiase woord voor thee.

Er is geen vast Chaimengsel voor de Indiase thee, er zijn wel een aantal ingrediënten: sterke zwarte thee, zoetmiddel, melk en kruiden. De meest gebruikelijke zijn kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper. Lekker pittig! Ik drink het in de winter, goed tegen verkoudheden ;-)

Het grappige is dat ze in deze stalletjes de thee in een grote nylonsok gieten en hierdoor de kokende melk laten lopen. Alles wordt gesuikerd en opgediend in glaasjes. Op sommige plaatsen in de kleine plastic bekertjes die we na afloop maar op de grond moesten gooien. Dat kregen we niet over ons hart en hielden deze dan bij of verkozen een standje met glazen bekers.

Ook al was het snikheet, die hete chai ging er altijd vlot in.