Poepen voor premie image
Jan-Petra

Poepen voor premie

Moet je in Nederland vaak voor toiletbezoek betalen, in India krijgen mensen nu geld toe als ze gebruik maken van een openbare wc. Het initiatief moet zorgen voor schonere straten.

In Nederland kun je op een flinke boete rekenen als je betrapt wordt op wildplassen. Ook in het Indiase dorpje Musiri is het een bekend, ongewenst fenomeen. Daarom heeft de gemeente besloten om iedereen die gebruik maakt van een openbaar toilet een premie te geven.

Stempelkaart
Elke inwoner ontvangt een kaart, waar bij elk toiletbezoek een stempel op wordt gezet. Per bezoek levert dit 10 paise op, oftewel 0.0015 eurocent. Aan het eind van de maand wordt uitbetaald. Een gezin kan op deze manier ongeveer 44 eurocent per maand verdienen.

Onderzoek
Het plan is gelanceerd door de non-profit organisatie Society for Community Organisation and Perople's Education (SCOPE) en de landbouwuniversiteit van Tamil Nadu. Musiri's inwoners krijgen alleen betaald als ze de toiletten van SCOPE gebruiken. De ontlasting wordt door de universiteit gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuw soort mest.

Ambitieuze programma's
Rond de 700 miljoen mensen in India hebben geen toegang tot goede sanitaire voorzieningen en plassen gewoon op straat. Hierdoor neemt het aantal ziektes toe. Hoewel de Indiase overheid met diverse ambitieuze programma's probeert om mensen op het toilet te krijgen, is het moeilijk om hen daartoe te dwingen. De meesten zijn nou eenmaal gewend om hun behoefte op straat te doen en dat valt niet zomaar te veranderen.

Wachtrijen
Het initiatief in Musiri lijkt in elk geval te werken. Hoewel de inwoners in eerste instantie sceptisch waren, staan er nu lange wachtrijen voor de openbare toiletten.