Feesten doe je zo! 's Werelds bontste feestdagen image
Marieke282

Feesten doe je zo! 's Werelds bontste feestdagen

Met feestdagen als Koningsdag, carnaval en bevrijdingsdag mogen de feestvierders in dit land zeker niet klagen. Maar in het buitenland kunnen ze er ook wat van! Wij zetten voor jou 's werelds 'wildste' nationale feestdagen op een rijtje.



Carnaval in Rio de Janeiro (Foto: Columbus Reisreporter inorina)



1. Carnaval – Brazilië



Als je denkt dat Brabant en Limburg het summum zijn zit je er goed naast. Voor het grootste carnaval ter wereld moet je in Brazilië zijn. Het hoogtepunt van de viering is de optocht door Rio de Janeiro van rijkelijk versierde praalwagens en een swingende meute, opvallend gekleed in outfits van glitters en veren. De muziek staat hier altijd op het hoogste volume! De optocht is voor zowel deelnemers als bezoekers, en gaat in 2017 op 24 februari van start en duurt tot 1 maart.







Een Mardi Gras masker (Foto: Columbus Reisreporter tvanveen)



2. Mardi Gras - New Orleans



Mardi Gras, jaarlijks gehouden in New Orleans, wordt gezien als de afsluiting van de winter en inluiding van de lente. Letterlijk vertaald betekent het 'vette dinsdag'. Deze benaming stamt uit de tijd dat er nog onvoldoende opslagruimtes waren voor het voedsel dat de winter had doorstaan. Voordat de vastenperiode in de lente aanving zat er maar een ding op: álles moest op. Tegenwoordig is Mardi Gras samengesmeden met Carnaval, vandaar de felle kleuren, vrolijke muziek en prachtige praalwagens. Zorg dat je erbij bent, komend jaar op 28 februari.  







Dia de Los Muertos, (Foto: Columbus Reisreporter arjenenlucas)



3. Dia de Los Muertos – Mexico



De Dag der Doden - Dia de Los Muertos - wordt uitgebreid gevierd in Mexico en de rest van Zuid-Amerika. Tijdens deze eerste twee dagen van november worden de doden geërd door hun graven te versieren met witte orchideeën (voor kinderen) en oranje Afrikaantjes (voor volwassenen). Tijdens Dia de los Muertos zie je versierde schedels en skeletten, en mensen met felle schedelachtige make-up op hun gezicht. Voor een buitenstaander komt dit feest misschien een beetje luguber over, maar de gedachte erachter is erg mooi: de doden willen niet dat de nabestaanden verdrietig zijn; het 'leven' van de doden moet gevierd worden.



 





Kinderen onder een Japanse kersenboom tijdens Hanami (Foto: Columbus Reisreporter Karindewolf)



4. Bloesemfestival – Japan



Hanami, de echte naam van het bloesemfestival in Japan, is een van de meest bijzondere nationale feesten ter wereld. In het begin van de lente staan de Japanse kersenbomen maar heel kort in bloei. In deze periode hangt men lantaarns over de takken, zodat de bloesem als een soort wolkje wordt verlicht. Als je Hanami wilt bijwonen, moet je rekening houden met het gebied. In het zuiden begint de bloei namelijk eerder dan in het noorden, waardoor het festival daar ook eerder gehouden wordt. Tip: bezoek het festival op de Yoshino-yama in midden-april, een berg met meer dan 30.000 bloeiende bloesembomen.



 





Drie mannen tijdens het Holi Festival (Foto: Columbus Reisreporter corinnevloet)



5. Holi Festival – India



Op de dag van de volle maan van de Indiase maand Phaalguna, die meestal rond maart valt, gooien bezoekers van het Holi Festival felgekleurd poeder over elkaar heen. Op deze manier luiden Indiërs de lente in. Holi is het hindoeïstische feest der kleuren en een van de belangrijkste festiviteiten van het land. Tijdens het tweedaagse festival, dat in 2017 op 13 maart wordt gehouden, is iedereen gelijk en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen kasten, religie of afkomst.