Indiase piloten gesnapt met alcohol image
Jan-Petra

Indiase piloten gesnapt met alcohol

Per jaar worden ongeveer vijftig Indiase piloten betrapt op het nemen van alcohol voordat ze de lucht in gaan. Dit maakten de luchtvaartautoriteiten afgelopen dinsdag bekend.

Directorate General of Civil Aviation (DGCA), een overheidsinstantie die de luchtvaart in India in de gaten houdt, zegt dat uit de jaarlijkse medische testen blijkt dat tientallen piloten stiekem alcohol drinken.

Kort van tevoren
India heeft een van de snelst groeiende luchtvaartindustrie ter wereld, met allerlei nieuwe luchtvaartmaatschappijen die elke dag met elkaar moeten concurreren. Dat leidt ertoe dat piloten vaak pas kort van tevoren weten dat ze moeten vliegen.

Strikte richtlijnen
Luchtvaartregels bepalen dat de piloten en de cabin crew geen alcohol mogen drinken, twaalf uur voordat de vlucht opstijgt. 'Helaas hebben we meerdere piloten betrapt die regelmatig alcohol nemen', aldus Kanu Gohain, topambtenaar van het DGCA tegenover Reuters. 'Er zijn strikte richtlijnen voor alcoholgebruik. Is er sprake van, dan wordt de operationele bemanning direct teruggetrokken. Ook de vliegmaatschappij kan de bemanning straffen.'

Schorsing
Als een piloot betrapt wordt op alcoholconsumptie, kan hij voor drie maanden worden geschorst. Bovendien loopt hij loopt het risico zijn vliegbrevet te verliezen als hij nog een keer dezelfde vergissing maakt, zo voegt Gohain toe.

Afgelopen zaterdag werd een vlucht van New Delhi naar Patna gecancelled, omdat uit een routinecheck bleek dat de piloot alcohol had gedronken.