Tijgersmokkelaars opgepakt image
Jan-Petra

Tijgersmokkelaars opgepakt

De Indiase politie heeft afgelopen week twee smokkelaars gearresteerd die dierenhuiden naar Nepal probeerden te smokkelen. De buit bevatte onder meer tijger-, sneeuwluipaard- en pythonhuiden.

In de bagage van een Indiase gepensioneerde militair en zijn handlanger vond de politie 22 dierenhuiden. De smokkelaars werden zo'n 160 km ten zuidoosten van de stad Lucknow betrapt, nadat de politie een tip had gekregen. De arrestatie van de smokkelaars komt hard aan bij de Indiase regering, die recentelijk aankondigde oud-militairen in te zetten bij patrouilles in wildparken om het aantal strooptochten terug te dringen.

Bedreigde diersoorten
Stroperij is een van de belangrijkste oorzaken voor het uitsterven van de wilde tijgers in India. Afgelopen maand maakten de Indische autoriteiten bekend dat er nog maar 1411 tijgers in het land leven. Vijf jaar geleden was dit aantal nog 3600. Sneeuwluipaarden en pythons staan ook op de lijst van bedreigde diersoorten.

Export naar China
De meerderheid van de gestroopte tijgers in India, is voor export naar China. Chinezen gebruiken de lichaamsdelen van de tijgers voor de traditionele geneeskunde.
De twee smokkelaars kunnen een celstraf van tien jaar verwachten.