India Artikelen & Blogs

Reisnieuws

De hel van het Indiase visum

Gepubliceerd: 25 nov 2010
17

Typ in Google de woorden 'Visum' en 'India' in en je krijgt allerlei sites van visumbureaus die je helpen bij het verkrijgen van een visum. Wat vooral opvalt bij de beschrijvingen zijn de woorden 'Voorwaarden' , 'Wijzigingen' en 'Let op'.

India. Iedereen zou er wel een keer heen willen en met eigen ogen de gekleurde sari's, tempels en loslopende koeien op de weg te aanschouwen. Het is ook allemaal prachtig. En je weet het zeker meer te waarderen wanneer je al het gedoe rondom het verkrijgen van een visum achter de rug hebt.


Waar?

Het krijgen van een visum naar India kan nogal wat voeten in de aarde hebben. De regelgeving verandert namelijk geregeld en zonder aankondiging. Om te beginnen is het sinds kort zo dat visumbureaus voor alleen nog maar visumaanvragen behandelen voor een Single Entry visum van drie maanden en voor zakelijke visa. Voor alle andere aanvragen, bijvoorbeeld een Double Entry (als je bijvoorbeeld je reis combineert met een bezoek aan Nepal en dus twee keer India betreedt), moet je bij de ambassade zijn die alleen tussen 16.00 en 17.00 uur bereikbaar is. Aangeraden wordt om je aanvraag minstens zes weken voor je vertrekdatum in te dienen.

Voorwaarden & verklaringen

Goed, nu je weet waar je terecht kunt, is het tijd voor de waslijst met voorwaarden. De standaard zaken als een paspoort dat nog een half jaar geldig is en een boekingsbevestiging zijn logisch. Toch heb je nog een hoop verklaringen nodig om de Indiase overheid ervan te overtuigen dat je echt alleen maar op vakantie gaat. Eén van die verklaringen van ‘Ik ben echt een toerist en kom India niet zwartmaken of verpesten’ is een Engelstalige werkgeversverklaring. Studenten moeten een schoolverklaring overhandigen en zelfstandig ondernemers een verklaring van de Kamer voor Koophandel, mét een recent bankafschrift waaruit blijkt dat je niet rood staat. Dat laatste geldt ook voor mensen die werkloos of met pensioen zijn. En vergeet ook niet de Undertaking, een getekende verklaring waarin je bevestigt India te bezoeken voor puur toeristische doeleinden.


Liever werkloos dan journalist, politie-agent of soldaat

Let wel op bij het invullen van je beroep. Want als je werkt bij een bedrijf dat ook maar iets met de politie, het leger of met media te maken heeft - denk aan uitgeverij, redactie of drukkerijen in welke functie dan ook - is het erg lastig een visum te krijgen. Dan kun je beter invullen dat je werkloos bent. Dat ondervond een van onze eigen Columbus medewerkers. Hij diende ruim zes weken van tevoren zijn visumaanvraag in. Vier weken later werd hij gebeld: er waren nieuwe regels en daarvoor moesten er extra formulieren ingevuld worden, waaronder de werkgeversverklaring. Hoewel onze collega niet actief is als schrijver - verre van! - werd er verteld dat hij waarschijnlijk geen visum zou krijgen omdat hij bij een uitgeverij werkt. Het advies: vul in dat je werkloos bent en voeg een een recent bankafschrift met positief saldo bij.


Eind goed, al goed

Hoewel er na veel heen-en-weer-gebel tot twee dagen voor vertrek nog steeds geen visum was - voor zijn hele reisgroep overigens - is het, met name dankzij de inzet van het reis- en visumbureau toch mogelijk geworden dat het visum de avond voor vertrek kon worden opgehaald bij de ambassade in Den Haag. Kom maar op met die loslopende kleurige kerriekoeien!

P.S. Let op, tegen de tijd dat jij je visum aanvraagt is de regelgeving waarschijnlijk weer veranderd. Check dus altijd de laatste feiten bij de ambassade of je visumdienst.


Foto officier door: Rleeuwerink.reisreporter.nl


En jij? Wat zijn jouw ervaringen met het krijgen van een (Indiaas) visum? Voor welke landen is het nog meer moeilijk om een visum te bemachtigen? Columbus is benieuwd naar jouw mening! Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer India artikelen
Reisnieuws
Cool! Illegale dronebeelden van wereldberoemde monumenten

09 jan 2017, Fotograaf Amos Chapple is een pionier op het gebied van drone-fotografie. Hij schafte er een aan zodra het op de markt kwam. Nog vóórdat het illegaal werd bestuurde hij zijn vliegende camera over enkele van 's werelds mooiste monumenten. Bekijk ...

6
Reisnieuws
Video's: Onze Columbus-teams op pad

23 dec 2016, Ook dit jaar weer brachten we de meest bijzondere bestemmingen in kaart. Kijk je mee over de schouders van onze Columbus-teams?

0
Bizar
Een twijfelachtige eer: de heetste plekken aller tijden

22 nov 2016, De temperatuur is de afgelopen weken al een paar keer onder het vriespunt gekropen. Op dit moment stippel jij ongetwijfeld je vluchtroute uit naar een warmer oord. Maar er bestaat ook zoiets als té warm. Op deze plekken liep het kwik in het verle...

0

Reacties van bezoekers Reageer

markfranssen

Door: markfranssen • Geplaatst op

Ik kwam hier de naam van CIBT tegen en ik werd meteen weer woest. Ze werken blijkbaar samen met de ANWB, maar dit is geen garantie voor kwaliteit.

Erg slechte ervaringen met dit bureau toen ik een visum voor Oost-Afrika aanvroeg. We gingen drie landen bezoeken en ik dacht dat ik dus 3 visa nodig had. Dat werd me ook gewoon zo verkocht. Later bleek dat ik ook een combivisum voor de hele regio kon krijgen: verschil €400. Reactie van het bureau… Mwah, pech!
We gingen door Oeganda naar Rwanda en zouden weer terugkomen door Oeganda. Dan moet je een multiple entry visum hebben. Bij terugkomst in Oeganda bleek dat het visum van mijn vrouw geen multiple entry was. Mocht ze nog een keer 50 dollar betalen. Reactie van het bureau laat zich raden.
Erg slechte service en een volstrekte afrader. Had ik maar eerder op klachten rondom dit bedrijf gegoogled.

prins

Door: prins • Geplaatst op

Wat een drama zeg. De lust om te gaan is gehalveert. Je mag niet eerder als 4 weken voor vertrek een visum aanvragen. Hebben wij netjes gedaan. Twee akkoord de derde aanvraag vandaag en de vierde van mijn man nog niet. Itt nu in den haag te wachten We gaan zondag weg. Ze hebben iedere x andere rt verhalen en snauwen je af. Echt een ramp. Moet nog gaan maar ben er al klaar mee.

fbdijkstra

Door: fbdijkstra • Geplaatst op

Voor een kennis (afkomstig uit India, maar nu Nederlander) is een visum voor India aangevraagd en een KLM-ticket gekocht. Hij zou vorige week vertrekken. Alle documenten zijn 2 maanden voor vertrek naar de ambassade van India gegaan. Nu - bijna een week later - is het visum er nog niet. Het ticket kon niet worden gebruikt. De KLM wilde eventueel de ticketprijs vergoeden, maar dan zou de ambassade een verklaring van weigering visumafgifte moeten afgeven en die verklaring zou de KLM voor vertrek moeten hebben ontvangen. De ambassade weigert een verklaring af te geven. Gevolg: geen familiebezoek in India voor de kennis, al het geld voor de vlucht kwijt en als het visum straks mogelijk nog komt, en ook als het niet komt, kosten voor het visum en de visumaanvraag. Volgens het visumbureau is het te wijten aan het feit, dat de kennis grootouders uit Pakistan had. Dit heeft de kennis zo'n 750 euro gekost en hij is nu gedwongen thuis gebleven. Koop dus nooit een ticket, voordat je het visum hebt. Nadeel: als je kort voor vertrek een ticket koopt, betaal je wel de hoofdprijs. Kortom: een dilemma.

PeterdeGroot

Door: PeterdeGroot • Geplaatst op

Ik ben een half jaar in India geweest op een double entry. Ik zeer te spreken over kennis van VisumService.nl.

Op hun web-site staat alles netjes uitgelegd, én in 3 werkdagen tijd was mijn visum al helemaal klaar om op te halen.

Kijk op de India pagina van VisumService.nl

http://www.visumservice.nl/visum-voor-india-informatie-en-aanvragen

Peter

Reisman

Door: Reisman • Geplaatst op

Mijn 19-jarige dochter wilde graag een keer naar India. Ze is recent gestopt met haar universitaire studie en pakt het volgend jaar weer op. Ze reist samen met ons maar betaalt haar reis zelf. Geld van de bank gehaald en naar het reisbureau. Ruim twee weken India € 6.500,-- voor drie personen.

De reis was bijna geboekt tot we van de visum hoorden. Ze is geen student, maar werkloos? Ze heeft haar laatste geld van de bank gehaald om de reis te kunnen bekostigen. Voor een visum moet ze een saldo hebben van € 500,-- en een verklaring van 'de uitkerende instantie'.

Ik ben zelf ondernemer en zie de bui al hangen, voor haar en voor mijzelf. We passen niet in het standaard plaatje van werknemer of uitkeringsgerechtigde en lopen daardoor de kans dat de visum wordt afgewezen. Vertrek is over drie weken. Ik denk niet dat we gaan boeken maar dat we er verstandig aan doen een bestemming te kiezen waar we zeker toegelaten worden.

India lijkt de VS wel.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.