India Artikelen & Blogs

Reisnieuws

India sluit tijgerreservaten

Gepubliceerd: 03 mei 2010
1

Wie leeuwen wil zien, gaat naar Afrika en voor tijgers moet je in India zijn. Tot nu toe tenminste, want News.com.au meldt dat het Indiase Ministerie van Milieu in 37 tijgerreservaten een einde aan het toerisme maakt.

Volgens de Australische website is de regering in samenwerking met de National Tiger Conservation Authority van plan de reservaten ontoegankelijk te maken voor bezoekers. Mensen die in de reservaten leven, zullen moeten verhuizen naar gebieden die minder beschermd zijn.

Groeiende toeristenindustrie

Hoewel de jacht op de dieren - die met name hoog op de verlanglijst staan van Chinese apotheken - nog steeds de grootste bedreiging vormt voor het voortbestaan van de tijger, vormt de aldoor groeiende toeristenindustrie tevens een groeiend gevaar. Toeristen op olifanten en in auto’s vernielen het jachtgebied van de Bengaalse tijger en verjagen zijn prooien. Hotels in de reservaten verhinderen bovendien het migreren van tijgers. Omdat de Indiase parken relatief klein zijn - in vergelijking met de enorme reservaten in Afrika - is het sneller druk. Daarbij wordt er weinig aan beveiliging gedaan.

Tijgerjacht

Zo’n honderd jaar geleden, tijdens het Raj-tijdperk, leefden er naar schatting rond de 40.000 tijgers in het wild in India. In deze tijd was de jacht op de dieren een sport voor Britse kolonisten en Indiase hoogwaardigheidsbekleders. Inmiddels zou het aantal tijgers rond de 800 schommelen, alweer duizenden minder dan begin deze eeuw geschat werd. Toen hadden experts het nog over 3500 wilde tijgers. In Corbett National Park, één van India’s populairste natuurreservaten, stierven in de afgelopen twee maanden minstens vier van de dieren.

Tijgerdichtheid

Opvallend genoeg kwam er juist dit weekend ook heel positief tijgernieuws uit India: zoölogen maakten bekend dat het Kaziranga National Park met 32,64 tijgers per honderd vierkante kilometer de grootste tijgerdichtheid ter wereld heeft. Volgens medewerkers van het park gedijen tijgers hier zo goed door het grote aanbod aan smakelijke hapjes als herten en buffels. Als nummer twee op de wereld wordt Corbett National Park genoemd, met 19,6 tijgers per honderd vierkante kilometer.

Tijgerpenis

Schadelijk of niet, toerisme vormt sowieso niet de grootste bedreiging voor de tijgers: de meeste dieren sneuvelen nog steeds door stropers, die lichaamsdelen doorverkopen aan de traditionele Chinese geneeskunde. Een tijgerpenis zou bijvoorbeeld werken tegen impotentie.


Foto: Nora.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer India artikelen
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
10 absurde boetes die je reis behoorlijk kunnen verpesten

27 okt 2016, Wat hier in Nederland een normaal gebruik is, kan strafbaar zijn in een ander land. Leuk die andere culturen en gebruiken, maar houd wel even rekening met bizarre boetes die je vakantie nog weleens een stukje duurder kunnen maken!

2
Foto-album
Door: Noor Dekker
Sssttt: 8 beeldschone geheime strandjes

10 okt 2016, Wat een narigheid: een vol bezet strand met hordes toeristen. Gelukkig zijn er echt nog wel kustplekken die zo goed als niet opgemerkt zijn door de stroom toeristen. Columbus zet acht van deze geheime stranden voor je op een rij, zodat jij kunt ge...

0
Reisnieuws
Deze reiservaringen moet je meemaken voordat ze weg zijn

18 aug 2016, Een ding is zeker, het leven staat nooit stil. Alles lijkt mogelijk! Als reiziger moet je alle kansen grijpen en in het moment leven. De volgende 10 reiservaringen en activiteiten kun je echt niet missen, nog even en ze zijn er niet meer.

2

Reacties van bezoekers Reageer

doppie

Door: doppie • Geplaatst op

Hoe graag ik net als Els de 'Stephen Mills Doctrine' zou willen aanhangen dat toerisme als inkomstenbron zou moeten helpen aan het beschermen van de tijger, ben ik toch bang dat dit bericht een belangrijk probleem aanstipt. Niet alle toeristen zijn Elsjes of Kareltjes & Carinaatjes die bereid zijn om tijd en geld te investeren in meerdere safari's genietend van al het moois wat er nog meer te zien is. Uit gesprekken met gidsen en uit eigen observatie blijkt er enorme druk te bestaan vanuit de 'gewone' toerist die 'even een dagje tijgers komt kijken'. Kakelend en schreeuwend in hun jeepje scheurend door het bos: "Hahaha, dat is geen sambarhert, gewoon een Indiër die in het bos staat te blaffen", en dan boos worden dat je niks gezien hebt. Helaas bezwijken veel gidsen en touroperators aan deze druk en wordt het belang van het dier opzij gezet om maar te scoren.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.