India sluit tijgerreservaten image
Arnieh

India sluit tijgerreservaten

Wie leeuwen wil zien, gaat naar Afrika en voor tijgers moet je in India zijn. Tot nu toe tenminste, want News.com.au meldt dat het Indiase Ministerie van Milieu in 37 tijgerreservaten een einde aan het toerisme maakt.

Volgens de Australische website is de regering in samenwerking met de National Tiger Conservation Authority van plan de reservaten ontoegankelijk te maken voor bezoekers. Mensen die in de reservaten leven, zullen moeten verhuizen naar gebieden die minder beschermd zijn.

Groeiende toeristenindustrie

Hoewel de jacht op de dieren - die met name hoog op de verlanglijst staan van Chinese apotheken - nog steeds de grootste bedreiging vormt voor het voortbestaan van de tijger, vormt de aldoor groeiende toeristenindustrie tevens een groeiend gevaar. Toeristen op olifanten en in auto’s vernielen het jachtgebied van de Bengaalse tijger en verjagen zijn prooien. Hotels in de reservaten verhinderen bovendien het migreren van tijgers. Omdat de Indiase parken relatief klein zijn - in vergelijking met de enorme reservaten in Afrika - is het sneller druk. Daarbij wordt er weinig aan beveiliging gedaan.

Tijgerjacht

Zo’n honderd jaar geleden, tijdens het Raj-tijdperk, leefden er naar schatting rond de 40.000 tijgers in het wild in India. In deze tijd was de jacht op de dieren een sport voor Britse kolonisten en Indiase hoogwaardigheidsbekleders. Inmiddels zou het aantal tijgers rond de 800 schommelen, alweer duizenden minder dan begin deze eeuw geschat werd. Toen hadden experts het nog over 3500 wilde tijgers. In Corbett National Park, één van India’s populairste natuurreservaten, stierven in de afgelopen twee maanden minstens vier van de dieren.

Tijgerdichtheid

Opvallend genoeg kwam er juist dit weekend ook heel positief tijgernieuws uit India: zoölogen maakten bekend dat het Kaziranga National Park met 32,64 tijgers per honderd vierkante kilometer de grootste tijgerdichtheid ter wereld heeft. Volgens medewerkers van het park gedijen tijgers hier zo goed door het grote aanbod aan smakelijke hapjes als herten en buffels. Als nummer twee op de wereld wordt Corbett National Park genoemd, met 19,6 tijgers per honderd vierkante kilometer.

Tijgerpenis

Schadelijk of niet, toerisme vormt sowieso niet de grootste bedreiging voor de tijgers: de meeste dieren sneuvelen nog steeds door stropers, die lichaamsdelen doorverkopen aan de traditionele Chinese geneeskunde. Een tijgerpenis zou bijvoorbeeld werken tegen impotentie.


Foto: Nora.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.