India Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Nul Rupies: anti-omkoop biljet

Gepubliceerd: 15 apr 2010
1

Een Indiase hoogleraar meent de oplossing voor smeergeld te hebben gevonden: het ‘nul-roepie biljet’. De reden van het succes van het biljet? Schaamte.

Een ‘fooitje’ zorgt er in het Midden-Oosten of Zuidoost-Azië vaak voor dat zaken gesmeerder lopen. Voor veel reizigers is dit geen probleem; na hun reis hebben zij er immers niets meer mee te maken. Maar smeergeld vormt een grote frustratiebron voor de lokale bevolking – om bijvoorbeeld leningen of woningaanvragen voor elkaar te krijgen, moeten autoriteiten voor grote bedragen worden omgekocht.

Schaamte

Om deze vorm van afpersing tegen te gaan, heeft een Indiase hoogleraar het ‘nul-roepie biljet’ bedacht. Op dit biljet staat dat de drager ervan ‘belooft om nimmer smeergeld aan te nemen of te geven’. De lokale bevolking wordt aangemoedigd om het ‘nul-roepie biljet’ te overhandigen als ambtenaren om een ‘fooitje’ vragen, in de hoop dat zij hun verzoek terugtrekken uit schaamte. Zo zijn er al honderden succesgevallen bekend, zoals een bureaucraat die zich verontschuldigde en het afgeperste geld teruggaf om een dorp te voorzien van elektriciteit.

Corruptie

Een baan bij de overheid wordt door veel Indiërs gezien als een voorrecht, daarbij nemen zij een laag salaris voor lief. Om een overheidspositie te bemachtigen, worden politici afgekocht met enorme bedragen. Om dit geld terug te verdienen, vragen ambtenaren op hun beurt weer fooien aan doorsnee burgers. Het betalen van ‘fooi’ is bij veel overheidsinstellingen standaard; je krijgt er bijvoorbeeld mee te maken als je een woningaanvraag indient of een bedrijf wilt registreren.


De biljetten worden uitgegeven door 5thpillar.org, een organisatie die zich inzet om wereldwijd corruptie tegen te gaan. Het biljet is ook downloadbaar op de website. Op de website van Zero Currency zijn nul-waarde biljetten te vinden van 180 landen, waaronder Nederland. Bij ieder land is onderzoek gedaan naar hoe corrupt mensen de verschillende landen vinden, Nederland staat op de 7e plaats en wordt daarmee als een van de 'eerlijkste' landen gezien.

Download hier je anti-omkoop biljet (Hindi versie)
Lees meer over India in Columbus editie 13 en editie 14.

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer India artikelen
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
10 absurde boetes die je reis behoorlijk kunnen verpesten

27 okt 2016, Wat hier in Nederland een normaal gebruik is, kan strafbaar zijn in een ander land. Leuk die andere culturen en gebruiken, maar houd wel even rekening met bizarre boetes die je vakantie nog weleens een stukje duurder kunnen maken!

2
Foto-album
Door: Noor Dekker
Sssttt: 8 beeldschone geheime strandjes

10 okt 2016, Wat een narigheid: een vol bezet strand met hordes toeristen. Gelukkig zijn er echt nog wel kustplekken die zo goed als niet opgemerkt zijn door de stroom toeristen. Columbus zet acht van deze geheime stranden voor je op een rij, zodat jij kunt ge...

0
Reisnieuws
Deze reiservaringen moet je meemaken voordat ze weg zijn

18 aug 2016, Een ding is zeker, het leven staat nooit stil. Alles lijkt mogelijk! Als reiziger moet je alle kansen grijpen en in het moment leven. De volgende 10 reiservaringen en activiteiten kun je echt niet missen, nog even en ze zijn er niet meer.

2

Reacties van bezoekers Reageer

Cin

Door: Cin • Geplaatst op

Fantastisch initiatief. Die hoogleraar verdient een Nobelprijs. En nog fantastischer dat het ook werkt. Zouden ze in alle corrupte landen moeten invoeren, maar ik vraag me af of het daar ook zoveel effect zal hebben.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.