Toeristen geweerd uit Andaman image
Smckle

Toeristen geweerd uit Andaman

Nadat een aantal weken geleden het laatste stamlid van de Bo is overleden op India's Andaman eilanden, heeft het gerechtshof van India besloten om haar stammen te beschermen. Toeristen worden weggestuurd uit luxe vakantieresorts.

Vanwege het uitsterven van lokale stammen op de Andaman eilanden zal het vakantieoord Barefoot India sluiten. Het resort bevindt zich vlakbij het Jarawa reservaat

Jawara

De Jawara-stam bestaande uit ongeveer 350 mensen overleeft door jagen en verzamelen. De groep heeft zich tot 1998 verzet tegen contact met buitenlanders. Sinds die tijd wordt hun levensstijl bedreigd door toerisme. De groep heeft waarschijnlijk weinig weerstand tegen de vele infectieziektes die mensen met zich meenemen en kunnen uitsterven als er ziektes uitbreken.

Bescherming

Er bestond al een 'veiligheidszone' rondom het reservaat. Deze zone was bedoeld om de Jarawa te beschermen tegen toeristische en commerciële activiteiten in de buurt van hun reservaat. Maar het vakantieoord bevindt zich binnen deze zone. Naast het sluiten van het resort worden ook de grenzen van de zones veranderd.
Er blijft echter reden tot zorg vanwege een illegale verkeersweg die dwars door het inheemse reservaat loopt en dagelijks stropers, toeristen en andere buitenstaanders in contact brengt met de Jarawa.

Survival International

Columbus-partner Survival International zet zich in voor de rechten van inheemse volken. De directeur van Survival International, Stephen Corry, zegt: 'Niemand wil meemaken dat de Jarawa dezelfde weg opgaan als het volk van Boa senior. De beslissing die het Hof deze week nam om Barefoot’s vakantieoord op te schorten is een positief signaal. Maar als het de regering van India ernst is om de Jarawa te beschermen, dan moet ze de weg sluiten en voorkomen dat buitenstaanders hun land betreden.'


Lees meer over India in Columbus editie 13 en editie 14


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.