Yunnan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De rijstterrassen van Yunnan

Yunnan,
China


Dit is het derde natuurwonder van mijn miniserie ‘bijzondere landschappen in Yunnan’. Na ‘de rode aarde’ en ‘het karstgebergte’ nu aandacht voor de meest spectaculaire rijstterrassen van China. Veel van de terrassen zijn al meer dan duizend jaar geleden aangelegd door de Hani. Ze staan dan ook terecht op de Unesco werelderfgoedlijst.

De best toegankelijke rijstterrassen zijn gesitueerd in de omgeving van de plaatsen Yuanyang (Xinjie) en Honghe. Vanuit Kunming rijd je richting zuiden in ongeveer zes uur naar Yuanyang. De grootste, mooiste en bekendste terrassen zijn die van Duoyishi en Laohuzui.

Duoyishi (24 km van Xinjie) laat zich van zijn mooiste kant zien bij zonsopgang. Overnachten doe je in Jacky’s Guesthouse of Sunny Guesthouse. Beide liggen midden tussen de terrassen.

Laohuzui (23 km van Xinjie) is vooral fantastisch bij zonsondergang. Qua vormen en lijnenspel vond ik dit de mooiste terrassen. De foto is hier gemaakt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer rijstterrassen (zoals Qingkou, Bada en Longshuba) in de omgeving. De plaats Honghe ligt zo’ 80 km ten westen van Xinjie. Noemenswaardige terrassen daar in de buurt zijn die van Baohua en Yiayin.

Op de rijstterrassen kan een keer per jaar worden geoogst. Toen ik hier bijna twintig jaar geleden was, was dat in de zomer als de terrassen op hun groenst zijn. Maar ik wilde ze ook per se zien als ze onder water staan. Dat is in de periode december tot april. Als je de terrassen ‘onder water’ wilt zien, verblijf dan minimaal een week in deze omgeving. Ongeveer 180 dagen in het jaar zijn ze door dichte mist slecht of zelfs helemaal niet zichtbaar! Helaas weet je nooit van te voren wat de weersomstandigheden zijn, dus neem ruim de tijd.

Ook voor dit natuurwonder geldt dat het inmiddels is ontdekt door de Chinese toerist. Buitenlanders zie je er, net als twintig jaar geleden, maar heel erg weinig. Met de komst van zoveel binnenlandse toeristen heeft ook de commercie zijn intrede gedaan. Om de rijstterrassen te mogen zien en te beleven, moet je een bedrag van 100 Yuan (circa 14 euro) betalen. Daar is geen ontkomen aan, want zodra je als niet-bewoner in deze streek wilt rondreizen, is het dokken geblazen. Ook al zou je rijstterrassen helemaal niet willen bezoeken … Dit laatste kan ik me trouwens absoluut niet voorstellen … ;-)