Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Shanghai image

Shanghai here we come!

Shanghai
China
Mireille

Shanghai here we come!

Samen met mijn zus Birgitta ga ik op pad, we gaan naar Shanghai, zij moet voor haar werk het een en ander namens Philips aan Chinese medici vertellen over CT hersenscans en de beeldvorming ervan. Voor mij nogal hightech maar interessant zoals later zal blijken. We hebben voor wat luxe gekozen en hebben comfort-class geboekt. Aangekomen bij de gate om in te stappen blijkt de vlucht overboekt te zijn en bij de ‘poort’ geven onze instapkaarten een Piééhp signaal af - en jawel hoor we werden up-graded naar business-class! Glaasje champagne mevrouw? dat wilden ze wel! Warm lappie voor de handjes en sjonge wat een been-strekruimte! Tig keuzes uit films; al kijkend naar de film worden onze tafeltjes gedekt en vervolgens het diner geserveerd, wijntje en later een likeurtje bij de koffie. Toen kwam de grote verrassing voor het slapen kon de stoel zowat plat als bed en even verwennen - de knop indrukken voor een zachte stoel rugmassage! Genieten!!! Haha, het was gewoon jammer om uit te stappen na 11 uur, we hadden nog graag een filmpje willen zien en een drankje bestellen ;-)

In Shanghai stond onze ophaalservice met het naambordje ‘Dr. Velthuis’ en werden we naar het prachtige Shangrila hotel gebracht, in het gedeelte Pudong, wat Philips voor Birgitta had geregeld. De kamer op de 32e verdieping en we stonden letterlijk in wolken want de wolken waren onder ons die dag. Wat we de volgende ochtend zagen door ons kamerbreed vloer- tot plafondraam deed wel even de maag omkeren. DIEP! In het nieuwe gedeelte Pudong (over de Huangpu rivier) wordt nog druk gebouwd - de sky-scraper hotels en businesscenters moeten nog allemaal af voor de Expo. Het ene nog futuristische als de ander, Pudong is het business en financieel district van de stad. 20 jaar geleden was dit nog moerasland - ongelooflijk.

De eerste avond waren helemaal total-loss van vermoeidheid en jetlag, maar konden s'nachts niet slapen, de volgende ochtend zijn we door alle wekkers heen geslapen, dus het duurde even voordat we een beetje bij onze positieven waren en wat gingen doen. Naast het hotel was een mega shopping mall - je kon werkelijk ieder EU of USA merk hier krijgen: Armani, Gucci, Zara maar ook C&A en H&M. Wat een glitter, glamour en rijkdom zeg, ook de duidelijk rijkere chinezen die er rondlopen in de mall. Sinds 2006 is het in Shanghai enorm verwesterd en je ziet dat het financieel goed gaat in dit zakencentrum. Na een hoofdmassage met hoofddeksel die op een medisch schedelbeschermer / astronautenhelm leek waren we verkwikt voor ons avondprogramma. De bestemming: ‘Cloud 9’ bar. Die is in The Grand Hyatt. Het Hotel zit boven een financieel centrum en begint pas op de 53e verdieping als hotel. Hier pak je de volgende lift naar de 85e verdieping en de derde lift naar de 87e verdieping. Aangekomen bij "Cloud 9" met een cocktailtje en een dineetje konden we van het schitterende uitzicht uit enorme hoogte over nachtelijke verlicht Shanghai kijken. Jeminee wat een kleuren, licht effecten en verlichte-flikkerende gebouwen. De bar haar naam toepasselijk.

De volgende dag door de smeltkroes van culturen - de French & British Concession. Leuk om doorheen te lopen onder de brede beboomde lanen. Een trendy wijkje bezocht (Xitiandi nu wel toeristisch) met ‘Sikumen’ huizen (soort ‘Hutongs’ als in Beijijng maar wel een eigen stijl), nu vol galerieën, cafés en andere boetiekjes die de sikumen huizen een eigentijds locatie maakt. Ook voor de Chinese toerist een bezienswaardigheid, want die waren er in grote getallen. Onze omzwervingen brachten ons bij een geweldige plek, waar we geluncht hebben. Een prachtig begin jaren 1900 - Artdeco stijl huis in een magnifieke serene tuin natuurlijk met een koi visvijver. “YongFoo Élite” was ooit beurtelings een Britse, Vietnamese en Russische consulaat geweest. Je kijkt je ogen uit - alsof je terugstapt in de tijd. Het eten was even wennen – de kip was doormidden gezaagd van kop tot staart en lag je in plakjes je glazig aan te staren. S'avonds zaten de dames weer aan de cocktails maar deze keer in ons eigen hotel op de bovenste verdieping met uitzicht over de majestueuze Bund met haar prachtige oude gebouwen. Een jazz zangeres erbij. Mwaaaahhh!

Natuurlijk mijn zussie ook in functie gezien. Ze moest het een en ander doen met haar Chinese collega, een professor die nauwelijks Engels sprak. De prof had ook een paar PHD radiologie studenten (Chinees) mee genomen om haar werk te doen en het een en ander af te stemmen met Birgitta voor het gezamenlijke praatje / workshop die ze zouden houden. Gelukkig spraken die wel wat Engels. Het praatje en de presentatie van mijn zus (En andere buitenlandse sprekers) moest vertaald worden, tijdens de presentatie na enkele zinnen werd het vertaald 腦子的放射學. Dan pas gingen de toehoorders begrijpend knikken. Met het team van Philips Medical uit Nederland en andere radiologen was het erg gezellig. Velen kende elkaar goed van andere conferenties en voor mij erg leuk dat ik er gelijk erbij betrokken werd. Indrukwekkend zo’n conferentie gebeuren in den verre- Het overgrote deel van de conferentie bezoekers waren wel Chinezen die iets met Radiologie, CT scans, applicatiebeheer en fysica te maken hebben. Op een avond was er ook een verzorgd diner met animatie (lees hoogzingende en chinees instrumenten) dames in rode jurkjes - niet om aan te horen wel erg grappig - op een boot over de nachtelijke Huangpu rivier.

Echte Peking eend moest ook nog dus wij met collega’s van mijn zus naar zo’n speciaal daarvoor aanbevolen Chinees restaurant. Wat een gebeuren, de serveersters opgedirkt in toeristische Chinese jurken met hoofdtooi praatte zo hard met elkaar van ene eind van de eetzaal naar de andere. Op een gegeven moment werd er kamerbreed gebekvecht! Daarnaast stond de TV flink te blèren! Ons gesprek was een beetje moeilijk….. De eend werd aangesneden aan tafel waar eerst met een grootsgebaar de kop eraf gedraaid werd. Gelukkig smaakte die wel goed.

Foto's

1c43f.jpg
1c43f.jpg
Mireille
78669.jpg
78669.jpg
Mireille
78669.jpg
78669.jpg
Mireille
3fad8.jpg
3fad8.jpg
Mireille
3fad8.jpg
3fad8.jpg
Mireille