China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Tibetaanse pelgrim in de sneeuw

China


Het was op zondag 21 februari dit jaar bitterkoud in het in de bergen gelegen plaatsje Langmusi (3.325 meter hoog). Er lag al een pak sneeuw en daar kwam die dag nog een flinke laag bij. Langmusi ligt letterlijk op de grens van de provincies Gansu en Sichuan. De denkbeeldige scheidslijn die door het dorp loopt, scheidt de twee grote Tibetaanse kloosters. Het Kirti klooster ligt in Sichuan en het Setri klooster in Gansu. Bij elkaar verblijven er zo’n 1.100 monniken.

Hoewel beide kloosters het hele jaar door bezocht kunnen worden, is een bezoek tijdens Monlam (Tibetaans nieuwjaar) sterk aan te bevelen. Monlam werd dit jaar van 16 tot en met 23 februari gevierd. Het anders ietwat slaperige dorp met ongeveer 4.000 inwoners (inclusief de 1.100 monniken) verandert in deze week in een druk en levendig oord. Van heinde en verre komen duizenden Tibetaanse pelgrims naar de twee kloosters. Er worden speciale gebedsdiensten gehouden, monniken voeren maskerdansen op en het hoogtepunt is ongetwijfeld het neerlaten van een gigantische thanka.

Op de foto zie je een pelgrim die zich een pad baant door de sneeuw op weg naar een van de tempels van het Setri klooster.