Hong Kong, China image
Lkoedam

Hong Kong, China

In de Chinese metropool jagen mensen uit de hele wereld hun dromen achterna en letten ze niet op een uurtje meer of minder nachtrust. Maar hoe stort je je als reiziger met een jetlag van hier tot Tokio in dat legendarische nachtleven?





Tekst Auke Hulst, Fotografie Eveline Voss



Hong Kong nights



De stad staat in brand. Of beter: daar lijkt het op. Een kolkend wolkendek kruipt over de in de diepte gelegen metropool, de karakteristieke hoogbouw van Hong Kong (Nederlandse spelling: Hongkong) prikt er mondjesmaat doorheen – pilaren van licht die de hemel oranje kleuren. De wolken zien eruit alsof ze van binnen worden verslonden door een verzengend vuur. Hier, op de Victoria Peak, heb je het beste uitzicht van Hong Kong. Een oud treintje, een toeristenattractie op zich, takelt je een bergwand op die zo steil is dat de stad opeens haaks op de wereld staat. Je arriveert niet temidden van het verwachte groen, maar in de buik van een winkelcentrum. Bovenop het gebouw prijkt dit uitkijkplatform. Helaas is door een stevige jetlag mijn bioritme behoorlijk van slag, en dat maakt mijn eerste kennismaking met Hong Kong een vervreemdende. Dag is nacht geworden. Ik ben – zoals de meeste bezoekers van deze stad – op doorreis en heb geen zin mijn ritme aan de breedtegraad aan te passen. De nacht zal de komende dagen mijn domein zijn.



Snelle types



Maar wat te doen? Je kunt in Hong Kong gerust ’s nachts ronddwalen, zo is me verzekerd, al is de reputatie van ultraveilige stad mede het gevolg van (zelf)censuur (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 25



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.