Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wat je moet weten over de gewoontes van Chinezen

Beijing,
China


Ieder land heeft zijn eigen normen en waarden. Vooral de niet westerse landen hebben vaak heel andere opvattingen. Deze tip geeft je meer inzicht in de Chinese cultuur, om je zo al een beetje voor te bereiden op je reis!
Mannen en vrouwen
Wanneer je omgaat met iemand van de andere sekse, dan is de kans klein dat na de eerste handdruk sprake is van enig lichamelijk contact, maar mensen die tot dezelfde sekse behoren, zijn gewend om elkaar vaker aan te raken dan in het westen gebruikelijk is. Op sommige plaatsen buiten de grote stadscentra is het heel goed mogelijk dat je jongeren van dezelfde sekse hand in hand ziet lopen over straat. In de Chinese maatschappij is dat hooguit een teken van vriendschap.

Liever geen fooi
Vroeger was het in de Volksrepubliek strikt verboden om een fooi te geven, en als je een fooi gaf, dan werd die geweigerd. Hoewel het tegenwoordig steeds vaker voorkomt dat er wel een fooi wordt gegeven, is het beter om dat niet te doen, of om alleen een fooi te geven als beloning voor buitengewoon goede service. Dan nog wordt het niet verwacht.

Baby’s en kinderen
Chinezen zijn gek op hun baby’s en kinderen, en westerlingen die met kinderen op reis zijn in China, zullen merken dat die kinderen in het middelpunt van de belangstelling staan en alsmaar complimentjes krijgen. Dat de Chinezen zo gek op kinderen zijn, komt voor een deel omdat zij overtuigd zijn van de noodzaak van het gezin en van het voortbestaan van de familie. Een andere reden is dat ze enorm genieten van de onbevangenheid en het enthousiasme van kinderen, terwijl ze in een land wonen waar het leven voor velen nog erg saai, hard en grauw kan zijn.

Toiletteren op zijn Chinees
Een Chinees toilet bestaat uit een porseleinen bak die in de vloer is geplaatst. Het is de bedoeling dat je met je voeten aan weerszijden van deze bak gehurkt gaat zitten met het gezicht naar de kant waar een soort kleine overkapping is. Over het algemeen is er geen toiletpapier, dus zelf meenemen. Ook is het vaak niet mogelijk je handen te wassen na afloop, dus is het verstandig altijd een pakje tissues bij je te hebben. Vrees echter niet! De meeste hotels, waar westerlingen verblijven, zijn voorzien van westerse sanitaire voorzieningen.

Eigen identiteit
In China bestaat een gewoonte die vooral bedoeld lijkt te zijn om buitenlanders op het verkeerde been te zetten. De meeste Chinese vrouwen veranderen namelijk hun achternaam niet wanneer ze trouwen. Zo kun je dus mevrouw Hu en meneer Li al een hele tijd kennen, zonder te weten dat die twee in werkelijkheid met elkaar getrouwd zijn!

Cadeaus
De Chinezen hebben één gewoonte die wellicht vreemd kan overkomen op buitenlanders die daar niet op voorbereid zijn: als het cadeau is ingepakt, zullen veel Chinezen het niet uitpakken zolang hun gast nog bij hen op bezoek is. Dit wil niet zeggen dat ze het cadeau niet mooi vinden, maar in hun ogen is het gewoon niet netjes om een cadeau uit te pakken in het bijzijn van de gever.
Advies! Geef nooit een klok of horloge cadeau. De woorden ‘een klok geven’ betekent hetzelfde als ‘iemand de dood in jagen’.

Natuurlijk zijn dit slechts een paar voorbeelden van de zovele die er zijn. Wil je nog meer te weten komen over de cultuur van China? Lees dan de Cultuur Bewust!-gids van China! Een ontzettend leuk boekje met een uitgebreide beschrijving van de hele cultuur. Meer informatie: www.uitgeverijelmar.nl.