Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beijing image

Het zomerpaleis van Keizerin Cixi

Beijing
China
Li-anne

Het zomerpaleis van Keizerin Cixi

Dinsdag 8 juni. Beijing. Alweer vroeg wakker vanochtend. Om half 8 eruit, en een heerlijk ontbijtje op de binnenplaats; toast, kaas, gebakken eitjes, fruit, jasmijnthee-tje en een glas sinasappelsap. Niet echt verkeerd om je dag mee te beginnen. Na het eten gaan we op pad, het metrostation Xisi is ongeveer 10 minuten lopen. We kopen 2 enkeltjes voor de rit naar het Zomerpaleis, ze kosten 2 Yuan per stuk (plm 20 eurocent). De rit met de metro duurt een half uurtje, we moeten er het één na laatste metrostation uit (Dongzhimen). Het reizen met de metro is niet moeilijk, en erg lowbudget. Gaan we vaker doen! We lopen een klein stukje naar het Summerpalace. Dit is een heel complex van gebouwen, tempels, en parkjes rondom het grote Kunming meer. Het ligt een tiental kilometer buiten de stad. We beklimmen een heuvel en komen bij een prachtige tempel met allemaal geglazuurde buddha's. De tempel in binnenin helemaal van beschilderd hout. Prachtig! Dan dalen we via kleinere tempels af naar het Kunming meer. Hier is de overdekte passage van zo'n 700 meter lang. Keizerin Xisi (moeder van de laatste Keizer Pu Yi) kon hier overdekt wandelen langs het meer, zonder in de zon te hoeven lopen. De Corridor is helemaal beschilderd in prachtige motieven, veel blauw en groen. We klimmen weer een heuvel op om het pronkstuk van het zomerpaleis te bewonderen. Een ronde tempel bovenop de heuvel. Eenmaal boven (veel steile trappen, het lijkt de Potola in Lhasa wel!) en uitgepuft, zien we heel wat moois. De "buddhist fragance pavillion", zoals het ding blijkt te heten, is van top tot teen versierd met elegant houtsnijwerk. Het is al het klauterwerk echt wel waard. We lopen een stuk langs het Kunming meer, tot aan een eilandje dat met een wederom elegante brug is verbonden met het vasteland. Ook bezoeken we nog een galerij met pronkstukken uit de Ming en Qing dynastie. Grote chinese vazen, bronzen urnen, veel jade en cloisonné. Dit laatste is een techniek waarmee je een soort emaille op brons maakt. Het één is nog mooier dan het andere. Maar genoeg gezien voor vandaag, na een uurtje of 4-5 verlaten we het zomerpaleis, en wippen we de Mc Donalds binnen, die niet geheel toevallig recht tegenover de uitgang van het zomerpaleis is. Iris besteld (per ongeluk) een spicy! chickenburger, ik een ijsje. Altijd safe dat ijs bij de Mac. De wc's zijn van een heel ander kaliber, niet á la Mac. Vieze hurktoiletten, de eetlust vergaat je direct. Maarja, als je moet, dan moet je! Met de metro weer verder naar de Beijing Zoo. Komen we toch langs, dus waarom niet even naar de reuzenpanda's kijken? Je bent tenslotte wel in China! De toegangsprijs valt in ieder geval reuze mee. Vooral omdat Iris voor kinderprijs naar binnen mag met haar Sondervick studentenpasje. Maar liefst 80 eurocent voor mevrouw de student. Voor mijzelf 2 euro. Maar dan heb je de panda's nog niet gezien, hiervoor geldt een toeslag van maar liefst 5 yuan, 50 eurocent. In het pandaverblijf in Olympische stijl met ringen wonen enkele reuzenpanda's. We zien er 3 binnen en 2 buiten. In een ander gebouw wonen nog 4 jonge reuzenpanda's van enkele jaren oud.Very cute allemaal. Ze zien er ook zo ontzettend knuffelig uit die beesten. We nemen nog een kijkje bij de nachtdieren, en bij de tijgers en leeuwen (waar het volgens Iris ruikt net als Pieter z'n hok) De kangaroes en giraffen doen we ook nog even, en dan gaan we met de metro weer terug naar ons guesthouse. We hebben wel een douche verdient. Vroegavond is dan de kookcursus "dumpling making". Met de meiden die hier in de guesthouse werken. gaan we chinese hapjes maken, dumplings genaamd. Het zijn grappige flapjes van deeg, die je vult met vlees, groente en kruiden. Very simpel allemaal, en reuze leuk om te doen. Als ze gebakken of gestoomt zijn heb je een heerlijke maaltijd. Dus om te eten hoeven we vanavond niet eens weg! We eten met stokjes, wat lachwekkend is omdat ze steeds "wegglijen", dan sop je ze in de sojasaus en probeer je ze netjes naar binnen te laten glijen. Eitje!

Foto's

0fe79.jpg
0fe79.jpg
Li-anne
17809.jpg
17809.jpg
Li-anne
3af1d.jpg
3af1d.jpg
Li-anne
93b01.jpg
93b01.jpg
Li-anne
17809.jpg
17809.jpg
Li-anne