Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beijing image

Beijing

Beijing
China
Graaf

Beijing verkennen

Zondag 23-5
Vroeg opstaan , droog brood met banaantjes en thee als ontbijt, om 8 uur met de bus naar de muur bij Badaling, een van de grootste en drukste attracties. Toch wel leuk; Chinezen kijken en een stukje van de 6000 km lange muur zien. Daarna T-shirts kopen en flink afdingen (de winst was daarna gelijk weer weg met één kopje cappuccino = 3 shirts). Het is zonnig weer en inmiddels bijna 35°C. Dan met de bus verder naar een friendshipstore met restaurant bij de Cloisonné fabriek (koper versierd met emaille in hele dunne koper of gouddraadjes ingelegd). Eerst heerlijk geluncht, de duurste tot nu toe 35 Yuan = € 3,50. En ook nog even een rondleiding door de Cloisonné fabriek om te zien hoe dit gemaakt wordt. Nog even rondsnuffelen door de winkel, waar ons aangeraden werd niets te kopen, omdat we het verderop in China veel goedkoper zullen vinden. Ik kan het toch niet nalaten vast een armbandje en een eitje te kopen. Toen met de bus verder naar het zomerpaleis, erg mooi, maar heel toeristisch, nog vele malen drukker dan bij de muur. Terug in het hotel even een opfrispauze en dan met de hele groep naar het restaurant om de beroemde Pekingeend te eten. Deze wordt in het geheel gebraden en aan tafel in plakjes gesneden; geserveerd met dunne pannenkoekjes, stukjes komkommer, lente-uitjes en ketjapsaus. Voor de hele groep hadden we 2 eenden, genoeg om het even geproefd te hebben, niet genoeg als maaltijd, maar er kwamen daarna nog een aantal andere schotels en totaal waren we 23 yuan kwijt pp. ’s Avonds nog even over het plein gelopen waar mensen nog allerlei spulletjes verkochten en veel gedanst werd, ook squaredance.
Maandag 24-5
Vroeg wakker, nog wat liggen dommelen en rustig opstaan, thee gedronken en onderweg een rozijnen croissant en notenkoeken gekocht. Met de metro naar Tiananmen plein en naar de verboden stad gelopen. Na het kopen van een entreebewijs en het huren van een audiotoer door Roger Moore, zijn we van zuid naar noord door de verboden stad gelopen, erg druk op de hoofdroute, erg warm, benauwd en heiig (smog). Nog een paar armbandjes van Cloisonné gekocht (gisteren 35¥ nu 10) als cadeautjes. Daarna het Jingshan park ingelopen en de heuvel beklommen waar een tempel op staat met een mooi uitzicht over de verboden stad en Beijing. Jammer dat er geen vergezicht mogelijk is. We dalen weer af en verlaten via de westkant het park, hier besluiten we dat het té heet is om ver te lopen en gelijk komt er al een goedkope riksja aangefietst. We spreken een uurprijs af en stappen in voor een fietsrondleiding door de Hutongs (de oude smalle straatjes in de binnenstad, die allemaal afgebroken zullen worden voor nieuwbouw). Eerst stopt hij bij een man die woont bij het huis waar de eerste vrouw van Pu Yi (hij had er 5) geboren is en de keizerin-moeder gewoond heeft. Na een tijdje verder gefietst door de smalle straatjes stoppen we bij een vrouw met een klein rommelwinkeltje en in de 2 quadrangles er achter het huis waar Mao Dun (nooit van gehoord!) gewoond heeft, nu een museumpje. Als we meer dan een uur onderweg zijn vraagt hij hoe we nog verder willen. Bij de Bell Tower en Drum Tower stappen we uit, betalen de dappere fietser royaal en lopen richting 2de ringweg. Onderweg schieten we een klein restaurantje binnen om iets te eten. Ze begrijpen geen woord Engels en de kaart is alleen in het Chinees. Snel halen wij een Engelse menulijst met Chinese vertalingen uit de rugzak, zoeken iets uit, wijzen het aan en dit begrijpen ze wel. We krijgen een heerlijke kipschotel en een bak rijst met Chinese kool voorgeschoteld. Daarna de straat uitgelopen en een stuk over de ringweg tot het metrostation. Een klein stukje op de kaart is al een enorme afstand. Dan met de metro terug tot de rotonde en nog lopen naar het hotel, onderweg in de supermarkt wat etenswaren gekocht, ook al wat voor morgen in de nachttrein. Terug in het hotel douchen, wondjes verzorgen, even uitrusten en om 18.15 uur weer klaarstaan om met de hele groep in een groot hotel met theater een Peking-opera bij te wonen. Erg leuk, mooie kleurrijke kostuums en zeer goede acrobatiek, de muziek valt tegen. Daarna met de taxi terug naar het hotel, nog een broodje kaas met tomaatjes gegeten en wat aangerommeld. De fles chinese wijn leeggedronken en slapen.
Dinsdag 25-5
Opgestaan, op z’n elf en dertigst, alles opgeruimd en de bagage in de lobby gestald, met een taxi naar het Tiantan park met de Temple of Heaven. Als we in de taxi zitten begint het te regenen en het houdt de hele dag niet meer op. Als we uitstappen staan er al veel verkopers klaar met paraplu’s en poncho’s (de regenjassen zitten onderin de bagage, die dachten we voorlopig niet meer nodig te hebben, maar het is toch veel te warm voor jacks). Ik koop een paraplu en Marc een poncho, maar die is zó dun, dat hij al gescheurd is voordat hij ‘m goed en wel aanheeft. Mooi park, hele mooie tempel; in de long corridor kocht Marc 2 “rolexen” voor 100 yuan. Daarna gaan we wat eten, we begrijpen er niet veel van, maar zij zegt dat ze dumplings hebben, die willen we wel en bestellen wat op goed geluk. Na veel heen en weer gegoochel krijgen we ook een hele fles rode wijn. We eten erg veel, maar allemaal dezelfde gekookte dumplings begint toch te vervelen. Erg duur deze keer 100 yuan, door de wijn.