Bejing tijdens Spelen rookvrij image
Jan-Petra

Bejing tijdens Spelen rookvrij

Pas op met het opsteken van een sigaretje als je naar Beijing gaat, want vanaf 1 mei geldt een rookverbod in de meeste openbare gebouwen in de miljoenenstad. Tot dusver verbood Beijing alleen het roken in taxi's.

Het rookverbod is bedoeld om het imago van Beijing nog verder op te poetsen, voordat de Olympische Spelen losbarsten. Stoppen is voor de bevolking van China geen kleinigheid: ruim 350 miljoen Chinezen steken regelmatig een sigaretje op. Vanaf donderdag mag niet meer gerookt worden in ziekenhuizen, scholen, musea, sportcentra, bedrijven en het openbaar vervoer. In bars, restaurants en internetcafés mag vanaf donderdag alleen nog gerookt worden in speciale ruimtes.

Rookvrije Spelen
Door het rookverbod heeft China de eer om als eerste land rookvrije Olympische Spelen te organiseren. Het verbod vloeit voort uit een overeenkomst die het Olympisch Comité en de Wereldgezondheidsorganisatie in 1993 ondertekenden, om zo hun krachten te bundelen op het gebied van sport en gezondheid. Het promoten van rookvrije Spelen was één van de speerpunten.

Nationaal verbod
Meer dan een miljoen Chinezen overlijden elk jaar aan de gevolgen van (passief) roken. Het rookverbod in Beijing moet volgens de regering de weg effenen voor een nationaal verbod, aldus The China Daily.