Oppassen voor rabiës in China image
Jan-Petra

Oppassen voor rabiës in China

Reizigers naar China moeten meer oppassen voor het oplopen van bronchitis en hondenbeten dan voor een exotische ziekte. Zo blijkt uit een rapport in het American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Hondenbeten, infecties aan de luchtwegen en diarree zijn enkele van de grootste bedreigingen van de gezondheid voor reizigers naar China in de laatste afgelopen tien jaar, zo zegt het internationale onderzoeksteam achter het rapport. Het team onderzocht gegevens van tropische reisklinieken over de hele wereld.

Kleine verwondingen
Relatief kleine verwondingen zoals verrekte spieren en verstuikte ledematen komen ook veel voor onder bezoekers van China. Dat heeft mogelijk te maken met de relatief lage constructie- en veiligheidsnormen in sommige openbare gelegenheden, volgens Nina Marana, hoofd van het onderzoeksteam van US Centres for Disease Control and Prevention (CDC).

Zelden besmet
Een andere uitkomst van het onderzoek was dat reiziger naar China zelden besmet raken met een tropische ziekte. 'Veel reizigers maken zich zorgen over het oplopen van een tropische ziekte', verklaart Marano. ' Ze denken waarschijnlijk niet aan verwondingen of hondenbeten, maar ons onderzoek wijst uit dat reizigers naar China vaker voor dit soort gevallen hulp zochten.' Marano adviseert reizigers voorzichtig te zijn met hondenbeten, omdat China het twee na hoogste aantal menselijke rabiës-gevallen ter wereld heeft.

Voorzorgsmaatregelen
Het CDC zegt dat reizigers kunnen zorgen voor een veilige reis door voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat vaccinaties in orde zijn en breng een bezoekje aan een reiskliniek om professioneel advies in te winnen. Het CDC adviseert reizigers in China om 'alle dieren te ontwijken.' Iemand die toch gebeten wordt door een dier, moet direct de wond grondig wassen en betrouwbare medische zorg zoeken. De organisatie moedigt reizigers ook aan regelmatig de handen te wassen om de kans op het oplopen van infecties en virussen te verkleinen.

Diarree voorkomen
Reizigers die het risico op diarree willen verkleinen moeten alleen volledig gaar voedsel eten, warme maaltijden en fruit en groenten die zelf gewassen en geschild zijn. Voor het voorkomen van verwondingen adviseert het CDC comfortabele wandelschoenen te dragen en op te passen met oversteken.

Gezonde verstand
'We hopen dat reizigers deze informatie opnemen en gebruiken voor een veilige vakantie', aldus Marano. 'Het gebruik van je gezonde verstand als je in Beijing bent, helpt ook om je gezond te houden. Was je handen, kijk uit waar je loopt en aai geen zwerfhonden.'