China Artikelen & Blogs

Reisnieuws

China wil Everest opruimen

Gepubliceerd: 29 jun 2008
0

De Chinese regering wil volgend jaar de noordelijke kant van de Mount Everest opruimen. Het vuil van meer dan 50 jaar aan beklimmingen stapelt zich steeds hoger op met zuurstofvaten, rugzakken en soms zelf lijken. De berg wordt ook wel 's wereld grootste vuilnisdump genoemd.

De reging van China kondigt een opruimcampagne aan op de Mount Everest en wil het aantal klimmers en andere bezoekers in 2009 aan banden leggen. 'Ons doel is om te voorkomen dat meer mensen de Mount Everest misbruiken' vertelt Zhang Yongze, hoofd milieubescherming in Tibet.

Tijdelijke sluiting
De Mount Everest is met een hoogte van 8848 de hoogste berg op aarde en ligt op de grens van China en Nepal. Bergbeklimmers zijn een grote bron van inkomsten voor beide landen. Maar de overvolle wegen en de ophoping van afval hebben geleid tot protesten die aandringen op een tijdelijke sluiting van de berg.

120 Ton restafval
Vorig jaar bezochten meer dan 40000 mensen de Mount Everest vanuit China. Milieubeschermers schatten dat ze 120 ton restafval hebben achtergelaten, wat neerkomt op 2,7 kilo per toerist. De hoogte, diepsneeuw, ijshellingen en dunne lucht maakt het klimmers moeilijk om niet noodzakelijke dingen, zoals afval, mee terug te nemen naar beneden. Exacte cijfers van de hoeveelheid afval op Everest zijn niet bekend.

Geen wet
De Nepalese regering heeft zijn wetten wat betreft de Mount Everest al aangescherpt. Klimmers en hun gidsen moeten hun uitrusting en afval meenemen, anders riskeren ze een boete van $4000. In China is zo'n soortgelijke wet er nog nog niet, maar zijn wel enkele restricties vastgesteld, zoals het verbieden van voertuigen naar het basiskamp.

Eerdere opruimacties
China begon in 2004 al eerder met opruimactiviteiten. Toen hebben 24 vrijwilligers acht ton afval van de hellingen verwijderd. In 2005 werd het aantal vrijwilligers verhoogd naar honderd, in de hoop de afvalhoop te kunnen verkleinen. Verlaten tenten, zuurstofflessen, blikjes en plastic zakjes werden opgeruimd. Everest herbergt ook een aantal lichamen van klimmers die stierven tijdens hun poging om de top te bereiken.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer China artikelen
Goedkoop reizen
Door: Noor Dekker
Opgelet: Dit zijn de duurste steden ter wereld

03 okt 2016, Dacht je dat het leven in Nederland al best prijzig was? Dan heb je het mis! Elk jaar maakt de Economist Intelligence Unit een lijstje van de duurste steden om te wonen. Daarbij kijken ze onder andere naar voedselkosten en huurprijzen, maar ook na...

0
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
Bizar: Chinese holbewoners

22 sep 2016, Deze nederzetting bevindt zich misschien wel op een van de bijzonderste plekken ter wereld. De honderd inwoners van Zhongdong Miao Village weigerden woningen van de Chinese overheid en bouwden op 1800 meter hoogte hun eigen huisjes op een wel heel...

0
Video
Deze bus vliegt over auto’s heen!

18 sep 2016, Wie ergert zich er niet aan: je probeert met de maximumsnelheid over de snelweg te gaan, rijdt er weer een bus voor je die niet zo hard mag. Inhalen dan maar, er zit niets anders op. In China hebben ze daar wat op bedacht! Bekijk het hier!

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.