China Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Top 11 hotspots in China

Gepubliceerd: 10 aug 2010
1

China is in en jij wilt er ook naartoe. Maar met een inwoneraantal van 1.321.851.888 (wereldrecord) en een oppervlakte van 230 keer Nederland is een keuze niet snel gemaakt. Een wegwijzer door China.

1 Tibet

China bergenIn het geboorteland van de Dalai Lama zijn de oorspronkelijke Tibetanen tegenwoordig in de minderheid. China heeft vanaf 1950 massa’s Han-Chinezen laten emigreren naar het gebied. Veel Tibetanen zijn omgekomen voor en tijdens dit proces. De mensenrechten van de vredelievende Tibetanen worden sindsdien geschonden en de Dalai Lama zelf vluchtte naar India waar hij nog steeds in ballingschap leeft. Verantwoorde reizigers nemen zoveel mogelijk de diensten af van de lokale bevolking. Geografisch is Tibet aan drie kanten omgeven door drie hoge bergketens: de Himalaya, de Karakoram en de Kulun. Het Tibetaanse plateau herbergt nomaden en hun yaks die een hard bestaan leiden. Door zowel de ligging als de huidige Chinese bezetting, is het land lange tijd heel geïsoleerd geweest. Na de Chinese Muur en de hoogste dam ter wereld heeft China sinds 2006 nu ook het hoogste treintraject ter wereld, naar Lhasa. Bezoek daar de heiligste tempel van Tibet Jokhang en het Potala-paleis - het 400 jaar oude, grootste monumentale bouwwerk van Tibet. Dompel je jezelf onder in de echte Tibetaanse boeddhistische cultuur, hun geschiedenis van politieke onderdrukking, strijd voor een menswaardig bestaan en de rijkdom van het boeddhisme. Zie ook de film ‘Kundun’, van regisseur Martin Martin Scorsese. www.racefortibet.com

2 Yunnan

China rijstterrassenDoor zijn verschillende landschappen, klimaten en maar liefst 26 verschillende minderheden is dit het favoriete gebied van veel reizigers. Pak de bus vanuit de vriendelijke hoofdstad Kunming en ga ‘op bezoek’ bij bekende minderheden als de Bai en de Naxi. Of drink yakboterthee met lokale Tibetanen (Yunnan ligt tegen Tibet aan). Vlakbij de stad ligt ook de bekende Tiger Leaping Gorge-kloof waar je kunt hiken en talloze andere, minder toeristische routes (zorg wel voor een gids). Langs de Birmese grens vind je dampende wouden en de afgelegen Nujiang Vallei, met stammen die nauwelijks beïnvloed zijn door de buitenwereld.

3 Sichuan

China; Panda'sSichuan is relaxed, goedkoop en van alles een beetje. Veel reizigers blijven langer in de hoofdstad Chengdu dan ze eigenlijk van plan waren. In de stad zijn talloze (nog traditionele) theehuizen en de Sichuan cuisine is een van de populairste keukens in China. Een lokale aanrader is 'hot pot'. Vanuit Chengdu ben je zo bij de heilige Emei Shan-berg en bij het enorme uit rots gehouwen Boeddha in Leshan. Bezoek de fruittelers op het platteland nèt buiten de stad. Ook vind je hier de enige plek op aarde waar je panda’s kunt spotten: het Wolong Nationaal Park. Natuurlijker dan dit krijg je ze niet!

4 Midden en Noord-China

China tempelsIn het stroomgebied van de Gele Rivier komen veel mensen voor de stad Xi’an. Hier kun je uitstapjes maken naar talloze tombes, tempels, musea en het wereldberoemde terracottaleger: 8099 perfecte, manshoge beelden en paarden van keramiek die werden ontdekt in een grafkelder. Volg de rivier naar de oostelijk gelegen heilige berg Hua Shan en de boeddhistengrotten bij Longmen. In de fascinerende omgeving van de Shaolin Tempel ten westen van Zhengzhou kun je de geboortegrond van Confucius bezoeken en dwalen door charmante stadjes.

5 Het zuiden, oa. Guìzhõu

China bevolkingProvincie Guizhou lijkt in niets te profiteren van de enorme economische groei van China, maar nu probeert een graantje mee te pikken op de toeristenmarkt. Pak na Guangxi’s verplichte nummer, het toeristenstadje Yangshuo, de bus naar minder ontwikkelde, veel interessantere plaatsen. In de dramatische landschappen leven authentieke minderhedenculturen, zoals de Miao en de Dong. Swing mee op hun vele festivals; Chinezen die weten wat feesten is! Hoewel er het hele jaar door minderhedenfestivals zijn, is het Spring Festival (Nieuwjaar) dat eind januari/begin februari wordt gevierd, wel heel bijzonder. Vergeet ook het Hainaneiland niet, met China’s beste (tropische) stranden.

6 Hongkong

China bevolkingHongkong is het schoolvoorbeeld van een metropool: zover het oog reikt niets dan wolkenkrabbers, modern, gejaagd. Maar tussen al dat beton leven mensen met een interessante mix van Aziatische en Westerse culturen. Het is een goede startplak voor je reis, hier kun je langzaam aan China wennen. Er wordt goed Engels gesproken, de metro is uitstekend en je vindt er alle gewenste comfort. De 234 eilanden voor de kust van de miljoenenstad lenen zich perfect voor een strandvakantie, in combinatie met lekker eten en winkelen, of voor natuurliefhebbers die het smog uit hun longen willen wandelen.

7 Shanghai

China; ShanghaiIn deze hypermoderne stad word je omgeven door Flintstones-achtige, futuristische architectuur. Het beste uitzicht over de immer expanderende megastad heb je vanaf de Jinmao Observatie Toren bij zonsopkomst. Shanghai doet haar eer aan als het Parijs van het Verre-Oosten, met China’s beste nachtclubs en eetgelegenheden. Het Xintiandi Complex is een geweldige plek om dit zelf te ervaren.

8 De oostkust

China bevolkingJe zult weinig echte natuur vinden aan de kust, waar de toeristen rijen dik voor de meeste attracties staan. Zo ook voor de populaire Chinese variant op Venetië, Suzhou, en het evenmooie plaatsje Hangzhou. Alleen in donkere steegjes en andere meer obscure plaatsen valt het aantal toeristen mee.

9 Beijing

China; Chinesse muurBeijing is al minstens 1000 jaar het centrum van het Chinese universum. De stad ligt een dagtrip van de Chinese Muur, in de stad zelf worden veel reizigers aangetrokken door het eeuwen oude paleis De Verboden Stad en de misschien nog wel spectaculairdere Tempel van de Hemel, gebouwd tijdens de Ming-dynastie (1368-1644). In 2008 werden hier de Olympische Spelen gehouden. Het Olympisch dorp met het beroemde Vogelnest en de Kubus zijn nog steeds te bezoeken.

10 Het noordoosten

China natuurDe tijd heeft stilgestaan in deze verste uithoek van China. In onontwikkelde natuurparken als Changbai Shan en Zhalong kunnen hikers, skiers, vogelaars en andere natuurliefhebbers hun hart ophalen, net als mensen met een passie voor stoomtreinen, want hier rijden ze nog gewoon. Je ziet met name in het noorden op straat veel Russische invloeden en vanuit het plaatsje Dandong in het zuiden kun je de strengbewaakte grens met Noord-Korea zien.

11 Binnen-Mongolië en de zijderoute

China bergenVolg de oude Zijderoute en bezoek chaotische markten in stoffige oasis-stadjes. In dit gebied varieert het landschap van bos tot aan zandwoestijn en steppe. Noord-China is het thuisland van veel minderheden, waaronder Mongolen. In binnen-Mongolië kun je in hun woning slapen, de yurt, de plaatselijke tipi.

deel dit artikel met je vrienden:
Meer China artikelen
Reisnieuws
Krankzinnige nieuwe attractie geopend. Wie durft?

18 feb 2017, Voel jij je op je gemak op grote hoogte en mag het van jou eigenlijk nóg wel een beetje spannender? Misschien is deze nieuwe attractie in Shanghai dan iets voor jou. Maak je klaar voor niet zomaar een hoogteparcours… Durf jij het aan?

0
Reisnieuws
Dit zijn de meest vredelievende landen van 2016!

13 feb 2017, Tja, succesvol... Welke landen zijn nu echt succesvol? Misschien een Duitsland, Australië of Japan? Mis! De landen die in 2016 de grootste groei doormaakten zullen je behoorlijk verrassen.

1
Reisnieuws
Droom weg bij deze felblauwe meren en baaien

02 feb 2017, Wat is het toch aan de kleur blauw in water, van azuur tot donker, dat ons reizigers zo aantrekt? Is het de associatie met verre oorden? In dat geval weten wij zeker dat deze zes meren en baaien je in vervoering zullen brengen.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Roos87

Door: Roos87 • Geplaatst op

Goede tips!

Ik heb zelf voor lange tijd rondgereisd in China en dit allemaal gezien. Vooral de Tiger Leaping Gorge is heel erg aan te raden - behalve als het regent - maar dit kan bij goed weer gewoon zonder gids uitgevoerd worden. Alle reizigers lopen zonder gids, de paden zijn prima begaanbaar en de bewegwijzering uitstekend!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.