China Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Nieuwe bus rijdt over file heen

Gepubliceerd: 12 aug 2010
0

De rijken der aarde kunnen binnenkort hun vliegende auto pakken om files ter vermijden. In de toekomst zullen de mensen die met openbaar vervoer reizen echter ook geen last meer hoeven te hebben van files.


Het Chinese bedrijf Shenzhen Hashi Future Parking Equipment heeft het plan opgevat om een bus te produceren die niet alleen over de weg, maar ook over auto's heen rijdt. Op deze manier kunnen forenzen de files op de snelweg vermijden. Ze moeten echter wel genoegen nemen met een rustig tempo. De bus kan niet sneller dan 60 kilometer per uur.

De werking

De bus, die zes meter breed is en een hoogte heeft van vier meter, zal rijden op twee meter hoge pijlers met kleine wieltjes. Hierdoor kan het over andere vervoermiddelen heen rijden. Vrachtwagens hoger dan twee meter zullen echter gestremd worden. Deze zullen op afstand gehouden worden door de ultrasone golven die de bus verzendt. De ruim twaalfhonderd passagiers waaraan de bus plaats biedt, kunnen instappen via een verhoogd platform.

Milieuvriendelijk

Omdat de bus volgens de fabrikant het aantal files met 30% kan verminderen, is het een zeer milieuvriendelijk vervoermiddel. Daarnaast zal de bus ook de jaarlijkse CO2-uitstoot in China met 2640 ton verminderen, omdat de bus deels rijdt op zonne-energie.

Tests

Binnenkort zullen in China de eerste tests met de bus plaats vinden. Hiervoor zal een 185 kilometer lange weg gebruikt worden. De ontwikkeling van het vervoermiddel en de speciale veertig kilometer lange weg kost zo'n 57 miljoen euro. Dit klinkt als veel geld, maar het bedrag is slechts 10% van wat het kost om een soortgelijke snelweg aan te leggen. Mocht de bus een succes zijn, dan bestaat de kans dat ook wij er in de toekomst gebruik zullen maken.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer China artikelen
Goedkoop reizen
Door: Noor Dekker
Opgelet: Dit zijn de duurste steden ter wereld

03 okt 2016, Dacht je dat het leven in Nederland al best prijzig was? Dan heb je het mis! Elk jaar maakt de Economist Intelligence Unit een lijstje van de duurste steden om te wonen. Daarbij kijken ze onder andere naar voedselkosten en huurprijzen, maar ook na...

0
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
Bizar: Chinese holbewoners

22 sep 2016, Deze nederzetting bevindt zich misschien wel op een van de bijzonderste plekken ter wereld. De honderd inwoners van Zhongdong Miao Village weigerden woningen van de Chinese overheid en bouwden op 1800 meter hoogte hun eigen huisjes op een wel heel...

0
Video
Deze bus vliegt over auto’s heen!

18 sep 2016, Wie ergert zich er niet aan: je probeert met de maximumsnelheid over de snelweg te gaan, rijdt er weer een bus voor je die niet zo hard mag. Inhalen dan maar, er zit niets anders op. In China hebben ze daar wat op bedacht! Bekijk het hier!

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.