He-ho, dit lijkt een freakshow image
Koenthal

He-ho, dit lijkt een freakshow

Sommigen noemen het een freakshow. Anderen zien het juist als een prachtkans voor een bevolkingsgroep die lange tijd klein is gehouden. De inwoners van een Chinees dwergendorp houden de gemoederen in ieder geval flink bezig.

De Chinese overheid let op de kleintjes door in de bergen rond de zuidelijke stad Kunming een dorp voor kleine mensen te bouwen. Het bergdorpje moet een toevluchtsoord vormen voor zogenaamde 'lilliputters' – inwoners mogen niet langer dan 1 meter 29 zijn – en de nodige toeristendollars binnenhalen.

Paddenstoelenhuisjes

De honderdtwintig dorpelingen hebben zichzelf in een toeristische attractie veranderd door hun huisjes in de vorm van paddenstoelen te bouwen en zich te kleden als sprookjesfiguren. 'We zijn het gewend dat wij, kleine mensen, door grote mensen uitgebuit worden', aldus een woordvoerder van het minidorp. 'Maar hier zijn geen grote mensen en alles dat we doen, doen we voor onszelf.'

Aapjes kijken

Het idee om dwergen in een speciaal dorp onder te brengen heeft tot verhitte debatten geleid. 'In feite betaal je entree om aapjes te kijken', aldus een commentaar op de website GoKunming.



Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.