Zonsverduistering van de eeuw image
Wolkje

Zonsverduistering van de eeuw

Zes minuten en 39 seconden. Het lijkt niks, maar het is toch echt de langste zonsverduistering van de 21ste eeuw. Het astronomische fenomeen is woensdag 22 juli te zien in India, China en op enkele Japanse eilanden.

Een totale zonsverduistering kan maximaal iets meer dan zeven minuten duren. De laatste keer dat dit voorkwam was in juni 1955. De zon-eclips van aanstaande woensdag komt aardig in de buurt van de limiet. Daarom geniet het verschijnsel veel aandacht.

Heldere lucht?

Astronomen en eclipsliefhebbers trekken massaal naar Azië, waar het verschijnsel te aanschouwen is. Naar schatting zullen ruim duizend Nederlanders aldaar de totale zonsverduistering waarnemen. De kans op een heldere lucht is echter vrij gering. In Azië is het op het moment regenseizoen; verschillende moessons dreigen een spectaculair uitzicht in duigen te laten vallen. De echte liefhebbers van dit natuurwonder wordt daarom aangeraden om het vliegtuig te pakken.

Eclips vanuit de lucht

Een groep welvarende Indiërs gaat de eclips vanuit de lucht bekijken. Voor ongeveer €1200,- hebben zij een raamplaatsje bemachtigd aan de kant van de zon in de Eclipse Flight. Ook de 11-jarige fotografe Shreya heeft een plekje aan het raam. Tussen de astronomen zal ze met haar nieuwe camera met eclipsbestendige lens de recordlange zonsverduistering gadeslaan.


Get Flash to see this player.



Foto door J.A._de._Roo.reisreporter.nl