Phnom-Penh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zwarte bladzijde

Phnom-Penh,
Cambodja


De geschiedenis kent vele zwarte bladzijden. Eén daarvan is de Pol Pot periode in Cambodja. Pol Pot was de maoïstische leider van de Rode Khmer van 1963 tot aan zijn dood in 1998. Hij was premier van Cambodja van 1975 tot 1979. Tijdens zijn bewind zijn naar schatting 2 tot 4 miljoen mensen gedood.
Politieke tegenstanders werden gevangen gezet en daarna naar kampen buiten de steden gebracht. In deze kampen werden ze gedood. Dit doden ging vaak gepaard met mensonterend geweld. De lichamen werden vluchtig begraven in massagraven (De Killing Fields).
De foto is genomen in het Genocidemuseum Tuol Sleng in Phnom Penh. Deze vroegere school werd één van de beruchtste gevangenissen van het land. Na hun "bekentenis" werden vele gevangenen overgebracht naar de Killing Fields van Choeung Ek om daar geëxecuteerd te worden. Dit terrein ligt 15 kilometer buiten is de stad en is te bezoeken. Een bezoek aan beide plaatsen is zeer indrukwekkend en schokkend.
In het hedendaagse Cambodja wordt je geconfronteerd met het zwarte verleden van het land. Overal zie je mensen die ledematen missen als gevolg van de oorlog of door een ongeval met één van de vele landmijnen die nog overal liggen.