Phnom Penh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Phnom Penh image

Phnom Penh

Phnom Penh
Cambodja
AsiaTravellers

Cambodja

Als je aan Cambodja denkt, denk je aan Angkor Wat en dat is precies wat de Cambodianen willen. Angkor Wat is alles, het beste wat ze is overkomen. Daarom is het in de nationale vlag verwerkt, is het nationale bier er naar vernoemd en verder alle andere dingen die goed zijn. Terecht, want het is ook prachtig, maar interigerender en absurder is de periode na de Vietnam-oorlog. De tijd dat het brute regime van Pol Pot de overhand had. Vier jaar lang (1975 tot 1979) zijn mensen, om het feit dat zij intellect hadden (of gewoon een bril droegen), gemarteld en op lugubere wijze vermoord. Wanneer ze niet werden vermoorden, stierven ze wel van de honger en/of de zware arbeid die zij moesten verrichten. Cambodja werd 'the prison without walls'. In totaal zijn zo'n twee miljoen Cambodianen afgeslacht; bijna een kwart van Cambodja's toenmalige populatie. Als je dit weet, zou je denken dat de mensen alles behalve optimistisch zijn. Het is ongelooflijk dat de Cambodianen nog zo ontzettend vriendelijk kunnen zijn en vol goede moed een nieuw leven beginnen. Bijzonder om te zien hoe snel een land er weer het beste van probeert te maken en z'n beste beentje voorzet. Wat hebben we een respect voor deze mensen! Het is nog maar zo kort geleden dat mensen familieleden, vrienden en kennissen hebben verloren.

Gelukkig gaat het nu beter met Cambodja en leven mensen niet meer in de armoede en misere die ze hebben gekend. De populatie is enorm aan het groeien; veertig procent van de bevolking is onder de vijftien jaar! Jammer genoeg blijft de armoede bestaan (misschien juist wel hierdoor) en zie je op straat meer bedelaars en straatkinderen dan we tot nu toe in Zuidoost Azie hebben gezien. Daarnaast bestaan er gigantische verschillen tussen arm en rijk, vooral in de grote steden als Phnom Penh is dit zichtbaar. Zo rijden er belachelijk dure auto's rond voor een land dat behoort bij de armste landen ter wereld.

Al met al is Cambodja een indrukwekkend land met een heftige geschiedenis en bijzondere inwoners. De Cambodianen zijn zo ontzettend gastvrij (ze bieden je overal eten aan), zeggen altijd vriendelijk gedag en zijn bereid om je overal bij te helpen. Jammer dat we niet langer konden blijven...