Phnom Penh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Phnom Penh image

Phnom Penh

Phnom Penh
Cambodja
Jonneke

Phnom Penh

Gisteren ochtend stond er om 6 uur al een van de hotelmannetjes op onze Siem Reap hotel deur te kloppen om ons te wekken. We moesten namelijk om 7 uur met de bus mee naar Phnom Penh.
Het was wederom een lekkere crappy bus waar veel te veel mensen in werden geduwd waardoor de helfd moest staan. Na een paar rondjes door het centrum te hebben gereden (waarom? niemand weet het) werden we afgezet bij een andere bus en konden we gaan! In deze bus waren we de enige blanken. Waarschijnlijk omdat we voor de goedkoopste optie hadden gekozen (minder luxe.. kommer & kwel..) Hierdoor voelden we ons wat minder toeristen wat wel fijn was voor de verandering (hoewel we alsnog door iedereen aan werden gestaart, hehe).
Toen we eindelijk aankwamen in Phnom Penh werden we hartelijk onthaald door alle tuktuk chauffeurs met dollar tekens in hun ogen. We zijn de eerste beste tuktuk maar ingesprongen want we waren erg moe.
We werden afgezet bij wat hotels die veel te veel geld vroegen per nacht. Uiteindelijk een goedkope gevonden maar dan ook wel een een dodgy buurtje. Het staat op palen in het water, wat wel grappig is.
De eerste nacht hebben we nauwelijks geslapen omdat het hier zo enorm heet is, veel warmer nog dan in Siem Reap.

Vandaag zijn we naar de Killing Fields en Tuol Sleng geweest -> de plek waar alle onschuldige gevangen werden vermoord en gemarteld tijdens Pol Pot's regime. Dat was wel heel erg heftig! De killing fields was heel klein, veel kleiner dan ik had verwacht iniedergeval. Het is heel onwerkelijk om daar te lopen. Het ziet er allemaal best vredig uit met overal bloemetjes en fluitende vogels maar uit de grond steken op veel plaatsen botten en kleding en overal zijn kuilen. Het is moeilijk om je voor te stellen dat dat, nog geen 30 jaar geleden, massa graven waren. Overal staan ook bordjes met wat waar was. Zoals een boom waar tegen kinderen in elkaar werden geslagen en gemarteld. Vreselijk!
Daarna gingen we door naar Tuol Sleng former office S.21, een genocide museum. Vroegen was dat een school maar in april 1975 nam Pol Pot het over om er een gevangenis van te maken waar onschuldige mensen gemarteld werden. Was nog wel heftiger dan de killing fields! We hadden een gids mee die ons veel verhalen vertelde. Zelf was ze 8 toen Pol Pot aan de macht kwam. Haar vader, broer en zus zijn in die tijd vermoord en zelf is ze samen met haar moeder en zusje ontsnapt naar Vietnam. Ze had blijkbaar veel geluk gehad. We mochten de cellen in waar foto's hingen van mensen die gemarteld waren, niet echt prettig om te zien. In een ander gebouw hingen foto's van iedereen die ooit in de gevangenis had gezeten. In 1 kamer hingen er ook foto's van een paar mensen voor en na de martelingen, echt verschrikkelijk!
Er hingen ook veel foto's van de soldaten die vaak tussen de 14 en de 18 waren. Dat had ik nooit verwacht, zo jong! Ze werden heel jong bij hun families weggehaald en gehersenspoeld. Ze werden gemaakt om te moorden en moesten ook vaak familie en vrienden ombrengen.
Onze gids vertelde ons dat veel mensen van de rode khmer nog leven en sommige zelfs nog in de regering zitten. Ze kon er niet veel over zeggen, ze was erg bang.

Dit was dus een erg indrukwekkende dag! We gaan zo terug naar het hotel om de film 'the killing fields' te kijken, ik ben benieuwd.

Tot de volgende keer.

xx